menu

De Autist en de Postduif - Rodaan Al Galidi (2009)

mijn stem
3,70 (5)
5 stemmen

Nederlands
Psychologisch

190 pagina's
Eerste druk: Meulenhoff, Amsterdam (Nederland)

Op haar zeventiende wordt Janine zwanger tijdens een feestje in een schuur. Een ongelukje. Haar zoon Geert is een geniale autist. Omdat haar ouders zeer gelovig zijn en Janine niet weet - of niet wil weten - wie van de jongens in de schuur de vader is, denkt zij dat ze moeder, vader, opa, oma en de hele familie voor het kind moet zijn.

zoeken in:
4,0
Dit boek is zeker de moeite waard om te lezen. Mooi verhaal waarin je de wereld eens vanuit een ander paar ogen bekijkt, en dat je laat nadenken over de relaties tussen mensen. Geschreven met veel humor, maar zonder echt grappig te willen zijn. Eenvoudige bewoordingen die juist een veel diepere achtergrond tevoorschijn toveren. Het boek is ontroerend en intrigerend.

avatar van Donkerwoud
3,0
Rodaan Al Galidi weet aardig de taal en de belevingswereld van een autist te gebruiken voor een ontroerend verhaal over eenzaamheid en het smachten naar liefde en genegenheid (zelfs wanneer de hoofdpersonages in kwestie deze gevoelens niet altijd kunnen begrijpen). Wat mij tegenstaat is dat er een erg stereotiep beeld van autisme wordt geschetst, die in mijn ogen niet correspondeert met de realiteit. Dat cliché van de autist als geniale knutselgek is een hardnekkig terugkerend iets waarin veel autisten zich waarschijnlijk niet in zullen herkennen. Ik neem het Al Galidi niet zozeer kwalijk omdat hij niet de eerste en vast niet de laatste schrijver is die zwicht voor de poëtische mogelijkheden die het onderwerp autisme met zich mee brengen, maar ook zijn invulling van de stoornis heeft weinig meer met de realiteit te maken.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:06 uur

geplaatst: vandaag om 11:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.