menu

Five Little Pigs - Agatha Christie (1942)

Alternatieve titels: Vijf Kleine Biggetjes | Murder in Retrospect

mijn stem
3,55 (11)
11 stemmen

Engels
Detective

240 pagina's
Eerste druk: Dodd, Mead and Company, New York (Verenigde Staten)

Hercule Poirot krijgt bezoek van Carla Lemarchant, die hem vertelt dat haar moeder zestien jaar geleden is veroordeeld voor de moord op haar vader en in de gevangenis is gestorven. Dat gebeurde toen Carla nog maar vijf jaar was. Nu is ze éénentwintig en staat op het punt te trouwen. Ze is ervan overtuigd dat haar moeder onschuldig was en vraagt Polrot om dat alsnog te bewijzen. De getuigen van vroeger hebben allen een andere versie van het gebeurde en er duiken steeds meer verdachten op. Natuurlijk komt Poirot toch achter de wrange waarheid.

zoeken in:
avatar van Pieter
3,5
Alweer een bijzonder vernuftig moordmysterie uit de gewiekste hersenpan van Agatha Christie. Ik weet niet wat er is, maar de donkere wintermaanden lenen zich uitstekend toe voor een bezoekje van de bekendste Belg Hercule Poirot. Ik was vooral benieuwd naar 'Murder in Retrospect' nadat Laura Thompson in haar vuistdikke biografie over the queen of crime dit werk uit 1942 bejubelde als haar beste werk.

Dat lijkt me wat overdreven - Roger Ackroyd en And Then There Were None zijn tenslote toch echt nog van een aantal niveaus hoger - maar je merkt ook hier weer hoe Christie kwistig de tips in het rondstrooit, zodat iedere persoon wel hoofdverdachte kan zijn. Het vernuft zit hem hier in inderdaad die Rashomon-opbouw met vijfmaal hetzelfde verhaal van de dag van de moord, telkens ingekleurd door de versie van een verdachte. Hoewel ik de uiteindelijke leuke oplossing weer niet had zien aankomen, was ik toch al blij vast te stellen dat ik al halfweg op het juiste spoor zat. Die brief van Caroline aan haar halfzus gaf al ietsje te hard aan dat zij haar verdacht van de moord, toch? 3,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 14:00 uur

geplaatst: vandaag om 14:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.