menu

Een Bruid in de Morgen - Hugo Claus (1955)

mijn stem
3,00 (3)
3 stemmen

Nederlands
Toneelstuk
Psychologisch

143 pagina's
Eerste druk: Ontwikkeling, Antwerpen (België)

Het gezin Pattini leeft in een maatschappelijk uitzichtloze situatie. Alleen de kinderen Andrea en Thomas voelen zich gelukkig, omdat zij een eigen droomwereld gecreëerd hebben. Wanneer de ouders besluiten de wat simpele Thomas met zijn 19 jaar oudere, rijke nicht te laten trouwen, ontstaat er een conflict. Andrea ziet het gevaar dat haar broer bedreigt en wil hem tegen de harde en grauwe werkelijkheid van de volwassenen beschermen. Zij moet echter in haar strijd tegen de realiteit van het dagelijkse leven het onderspit delven.

zoeken in:
Dardan
"Een klassieker van het Vlaamse repertoire" - las ik op de achterkant van mijn versie. Dit boek (lees: toneelstuk) moest ik dit jaar lezen omdat Hugo Claus nu eenmaal een van de belangrijkste jaar-onderwerpen is, "Het Verdriet van België" vond ik een prachtig boek, als men dat een klassieker noemt kan ik daar nog enigszins inkomen, maar dit vond ik alles behalve bewonderenswaardig.

Ook enige uitgevoerde stukken die we in de les bekeken - deel van documentaire over Claus - vond ik erbarmelijk. Hoe meer ik te weten kom over Hugo Claus, hoe meer afschuw ik krijg. (Er zijn trouwens toch heus wel heel wat betere Nederlandstalige schrijvers dan deze man mag ik hopen?).

Of het nu de belachelijke personages zijn (over vader Pattini na dan), het irritante dialoog dat gewoon om de pot draait, het dramatische aspect dat compleet lachwekkend uitgewerkt is (die zelfmoord komt dus alles behalve ontroerend over), het gewoon saaie thema en extra verwikkelingen die nergens op slaan.

Goed, misschien dat dit mijn petje te boven ging, maar ik ga mee Reve wat betreft smaak over Claus (of althans dit werk). Diepzinnig? Nee, ook boeien kon het amper op het slotstuk na.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:43 uur

geplaatst: vandaag om 15:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.