menu

Nine Stories - J.D. Salinger (1953)

Alternatieve titels: Negen Verhalen | For Esmé - with Love and Squalor

mijn stem
4,18 (31)
31 stemmen

Engels
Verhalenbundel
Psychologisch

198 pagina's
Eerste druk: Little, Brown & Co., New York (Verenigde Staten)

In 'Nine Stories' verzamelde Salinger negen verhalen waarvan het merendeel handelt over de familie Glass. 'A Perfect Day for Bananafish' speelt zich af in een badplaats en beschrijft de laatste dag in het leven van Seymour Glass. Een gekwelde ziel, Seymours laatste daad is er een van opoffering in plaats van egoïsme. 'Uncle Wiggily in Connecticut' is een verhaal van twee vrouwen die op een middag in de voorsteden dronken worden. Gedesillusioneerd door de onvolmaaktheid van het leven, hebben ze weinig geleerd van de lessen. In plaats daarvan dalen ze af in vervreemding en genotzucht. In 'Just Before the War with the Eskimos' maken voor het eerst kennis met de cynisch egoïstische Ginnie Mannox en haar uptown tennispartner, Selena Graff. Het grootste deel van dit verhaal draait om de ontmoeting van Ginnie en Selena's broer, Franklin. Franklin, een bescheiden en onaangepaste held, doet denken aan zowel Holden Caulfield als Seymour Glass. 'The Laughing Man' maakt gebruik van het veel voorkomende Salinger-mechanisme om een verhaal in een verhaal te vertellen. 'Down at the Dinghy' geeft een kijkje in het leven van Boo Boo Tannenbaum (nee Glass) wiens zoon, Lionel, zich heeft teruggetrokken om zich te verstoppen in het ruim van de boot van zijn vader. 'For Esmé - with Love and Squalor' is het meest autobiografische verhaal van de bundel. De auteur van het verhaal, Sergeant X, ontmoet de jonge Esmé en haar kleine broertje terwijl hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in Groot-Brittannië gestationeerd is. Eenzaam en ongerust voor de toekomst, belooft hij te corresponderen met het jonge meisje en een verhaal te schrijven ter ere van haar, maar het loopt anders... 'Pretty Mouth and Green My Eyes' is het verhaal van een middernachtelijk telefoongesprek tussen twee vrienden en advocaten. 'De Daumier-Smith's Blue Period' is het verhaal van een getalenteerde maar pretentieuze jongeman. In 'Teddy' ontmoeten we de tienjarige Theodore Mc Ardle, het verlichte maar vervreemde kind-genie dat in zoveel van Salingers latere geschriften een hoofdrol speelt.

zoeken in:
avatar van Pythia
4,5
Prachtige verhalen. Veel tussen de regels door en weinig overbodigs.
Over verloren illusies, verloren toekomst...

Het doet me denken aan Raymond Carver, maar met meer inhoud.

yorgos.dalman
Voor de goede orde: de Britse editie heeft als titel: For Esme - with Love and Squalor.

avatar van Theunis
Even moest ik erin komen bij deze verhalenbundel. Het eerste verhaal kom me nog niet overtuigen. Misschien vanwege het nogal abrupte einde waardoor het iets gekunstelds had. Dat had ik bij sommige van de andere verhalen ook, omdat Salinger met zoveel mogelijk mooie zinnen strooit, gevuld met weelderige fantasieën, absurdismes en humoristische tegenstelling. Dit komt bij een aantal verhalen fantastisch goed uit de verf. Hoogstandjes waren wat mij betreft De Lachvogel, Voor Esmé – veel liefs en morsigheid en het laatste verhaal, Teddy.

Pythia schreef:
Het doet me denken aan Raymond Carver, maar met meer inhoud.


De inhoud van Salinger ligt veel meer in zijn woordgebruik; hij weet heel veel te vertellen in de zinnen die boordevol prachtig gevonden details zitten. Bij Carver moet je de inhoud veel subtieler tussen de regels door zoeken. Daar ligt mijn voorkeur, al heb ik heel erg genoten van deze verhalen van Salinger. Sterker nog, ik heb nog een paar bundels liggen die ik meteen zal gaan lezen.

4,5
Geweldige bundel, bij vlagen zelfs briljant. Elk verhaal wordt uitermate zorgvuldig opgebouwd, maar Salinger schrijft zodanig vlot en droogkomisch dat het geheel toch een nonchalante feel krijgt. Hij schrijft ook amper een woord teveel, als amateurschrijver die zich al eens durft te verliezen in het schrijven van te lange, te volle zinnen, vind ik dat zeer bewonderenswaardig

avatar van ZAP!
geplaatst:
Na Beginners was dit eveneens kleine boekje met kortverhalen aan de beurt. En eerlijk gezegd is hier veel meer van blijven hangen, qua uitgebreide beschrijvingen en personages en gebeurtenissen (en hoezeer ik mij er voorstellingen van maakte), maar niet per se qua emotionele impact. Carver brengt het meer understated, Salinger is (veel) kleurrijker, maar lijkt net iets te graag iets te willen meegeven aan de lezer, waardoor sommige eindes wat potsierlijk en makkelijk aandeden (if that makes any sense).
'De Lachvogel' vond ik het minst, 'De Daumier-Smith's Blue Period' was in aanvang het best, maar het laatste stuk heb ik weer m'n bedenkingen bij.

Toch heb ik me hier goed tot uitstekend mee vermaakt en zou op een kleine acht uitkomen.
Eerst nog eens lezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:44 uur

geplaatst: vandaag om 11:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.