menu

À Vau-l'Eau - J.-K. Huysmans (1882)

Alternatieve titel: Op Drift

mijn stem
4,17 (3)
3 stemmen

Frans
Psychologisch

92 pagina's
Eerste druk: Kistemaeckers, Brussel (België)

De hoofdpersoon is de ongelukkige vrijgezel Folantin, die nooit eens lekker kan eten en die de liefde moet bedrijven in goedkope bordelen. De betaalde seks bevredigt hem evenmin als de groene, naar zeep smakende kaas, die de ober hem zuchtend komt voorzetten. Zijn troost vindt hij in het verzamelen van prenten, waarmee hij zijn koude, sombere onderkomen volhangt.

zoeken in:
avatar van thomzi50
3,5
Een bijzonder klein boekje, en het is moeilijk uit te leggen waarom het me van de eerste tot de laatste bladzijde geboeid heeft. Stilistisch is Huysmans namelijk weliswaar sterk, maar niet bijster origineel. Hoofdpersonage Folantin is eveneens gedenkwaardig, maar is in zijn door en door naturalistische karakter toch ook niet heel verfrissend te noemen; en het verhaal? Daarin is al vanaf de eerste alinea duidelijk hoe het zal aflopen - niet goed - en dat alles wat door de hoofdpersoon wordt ondernomen tevergeefs is.

Misschien is het die combinatie die À Vau-l'Eau toch een memorabel werkje maken: compact, helder geschreven, komisch in haar somberheid, passend in een mooie traditie en toch net genoeg eigen om op eigen benen te staan. Toegegeven, dit behoort zeker niet tot de grootste werken van het naturalisme, maar de vaak ironisch beschreven scènes waarin deze anti-held keer op keer door het ijs zakt, bieden toch iets sterks. En iets wat ik, zeker met de geringe omvang, alleen maar kan aanraden. 3,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 08:38 uur

geplaatst: vandaag om 08:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.