menu

Night and Day - Virginia Woolf (1919)

Alternatieve titel: Nacht en Dag

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Engels
Romantiek / Sociaal

442 pagina's
Eerste druk: Hogarth Press, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Het leven van de uit een gegoed milieu komende Katharine Hilbery bestaat hoofdzakelijk uit het converseren met gasten tijdens thee-partijtjes en het helpen van haar moeder bij het schrijven van een biografie over haar grootvader, een bekende poëet. Dat verandert wanneer Ralph Denham, een arme advocaat uit de middenklasse, in huize Hilbery verschijnt. Denham raakt hartstochtelijk verliefd op Katharine, terwijl zij zich net een verstandshuwelijk met huisvriend William Rodney voorneemt. En dan is er ook nog Mary Datchet, een hardwerkende jonge vrouw die zich sterk maakt voor het vrouwenstemrecht, maar plotseling haar vriendschapsgevoelens voor Ralph Denham ziet omslaan in liefde.

zoeken in:
avatar van eRCee
3,5
Night and day heeft niet de vloeiende vorm van Mrs. Dalloway en doet in het begin een beetje Jane Austen-achtig aan, maar het is wel degelijk meer dan dat. In ruim 400 pagina's roept Virginia Woolf hyperrealistische personages in het leven die ze vervolgens zichzelf laat ontleden, met name als het gaat om het vermogen om te communiceren en lief te hebben. Soms is het iets te veel van het goede (het boek is wat mij betreft duidelijk te lang) en de vorm is nogal statisch, zodat Night and day soms iets van een toneelstuk krijgt, maar de levens- en mensvisie van Woolf blijft me raken, mede door haar eigen levensloop. En dan is er natuurlijk nog de voortreffelijke schrijfstijl, wederom niet zo superieur als in Mrs. Dalloway maar dan nog. Het boek is al met al zeker de moeite voor de ware Woolf-liefhebber maar ook een goede introductie voor wie onbekend is met haar werk.

avatar van eRCee
3,5
geplaatst:
Bijzonder knappe recensie hier. En een verheugende aanleiding: er is een nieuwe vertaling uit van Barbara de Lange (die drie jaar geleden ook de vertaling van The years verzorgde, en we weten allemaal hoe dat afliep).

Gast
geplaatst: vandaag om 02:53 uur

geplaatst: vandaag om 02:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.