menu

Schimmen van Schoonheid - Louis Couperus (1912)

mijn stem
3,25 (2)
2 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Historisch

223 pagina's
Eerste druk: Van Holkema & Warendorf, Amsterdam (Nederland)

'Schimmen van Schoonheid' is een bundel historische schetsen. De zeventien verhalen van wisselende lengte geven een kleurrijk beeld van gebeurtenissen in vreemde culturen als die van Babylon, het oude Rome en van de Italiaanse Middeleeuwen en Renaissance. De lezer wordt geconfronteerd met de tragiek, het noodlot en voorgevoelens van historische personen. De verhalen zijn naar inhoud chronologische geordend.

zoeken in:
2,5
In mijn jonge leesjaren was ik een groot fan van Couperus en zijn teergevoelige taal, maar de liefde is behoorlijk afgenomen. Ik heb nog steeds waardering voor zijn sensitieve woordkeus, de wijze waarop hij zich inleeft in personages, maar ik ben toch meer gaan houden van directere formuleringen. Bovendien neigt Couperus wel erg naar mooischrijverij, waar zijn ideeënwereld het zeker in schetsen als die van Schimmen van schoonheid, tegen moet afleggen. Jammer, want boeken als Noodlot en Extase, twee van mijn persoonlijke favorieten, bevatten mijns inziens wel een interessant uitgangspunt en intrigerende uitwerking.

In Schimmen van schoonheid beschrijft Couperus levens van personages uit de oudheid, onder anderen San Francesco van Assisi en Lucrezia worden van zeer nabij gevolgd en van minutieus beschreven gevoelens voorzien. Een project waar Couperus de juiste schrijver is, met zijn interesse in de antieke wereld en zijn grote inlevingsvermogen, maar waar ik als lezer met interesse in de moderne wereld minder geschikt voor ben. De redding voor het boek zou dan kunnen liggen in een eventuele zeggingskracht over het heden die de teksten zouden kunnen hebben, de zogenaamde actualiteit die Couperus woorden nog steeds kunnen bevatten. Ik ben echter niet zo'n liefhebber van het toewijzen van actualiteit aan oude boeken, simpelweg omdat je die actualiteit altijd wel kunt vinden. Ik had in ieder geval niet constant het idee; deze verhalen kunnen ook in het nu spelen. Daarom voelt Schimmen van schoonheid meer aan als een met gevoel geschreven geschiedenisles, dan als een verzameling intrigerende verhalen. Ik vraag mij echter af wie er tegenwoordig nog het geduld heeft om geschiedenislessen tot zich te nemen in het tempo van Couperus.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:00 uur

geplaatst: vandaag om 14:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.