menu

Duel - Joost Zwagerman (2010)

mijn stem
3,16 (73)
73 stemmen

Nederlands
Humoristisch

95 pagina's
Eerste druk: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, Amsterdam (Nederland)

Boekenweekgeschenk 2010. Jelmer Verhooff is directeur van het museum voor moderne kunst het Hollands. Een gescheiden museumdirecteur die er alles aan doet om het Hollands nog een keer te laten schitteren voor de sluiting. Met de expositie Duel laat hij nog een keer zien wat het Hollands voor belangrijk kunstcentrum is in de wereld. Hierna gaat het grote gebouw dicht voor een reorganisatie en verbouwing van enkele jaren. Een van de kunstenaars aan deze expositie ontvreemd een bekend werk van tientallen miljoenen en stuurt hem op een bijzondere reis. De museumdirecteur en de slome restaurator Herman Olde Husink gaan het doek achterna en proberen hem in onbeschadigde toestand terug in het museumdepot te krijgen.

zoeken in:
avatar van divart
Leuk boekje, een van de betere boekenweekgeschenken van de afgelopen jaren. Helaas vind ik Zwagerman als spreker, recencent of columnist vele malen beter dan als schrijver van proza. Zijn personages zijn meestal van bordkarton en weten maar niet levensecht te worden. In dit boekje is het niet anders, maar het verhaal is leuk en leest lekker weg.

2,0
Net als de voorgaande boekenweekgeschenken, kon ook Duel mij niet overtuigen. Het verhaal, het concept erachter, is an sich leuk gevonden, maar wordt tijdens de loop van het verhaal niet volledig ontdaan van zijn ongeloofwaardigheid. Het handelen van Verhooff is vaak onlogisch en op een geforceerde wijze in dienst van het plot.

Daarnaast irriteerde ik mij - zoals zovaak bij Nederlandse literatuur - aan het al even geforceerd 'bloemrijke' taalgebruik. Het werkt niet, en het levert ook geen mooie zinnen op. Duel zorgt dan wel voor enkele aardige overpijnzingen over de aard van kunst, maar dit is het zeker niet. 2*

avatar van Rio Negro
3,5
Ik ben het met divart eens dat dit een van de betere (leukere) boekenweekgeschenken van de afgelopen jaren is. Het onderwerp kunst sprak me aan.

De kritiek in bovenstaand bericht is misschien wat makkelijk geleverd. Dat het handelen van een hoofdpersonage in dienst van het plot is, lijkt mij een onontkoombaar kenmerk van een boek. Uit de constatering dat het handelen van Verhooff soms onlogisch is, leid ik af dat niks menselijks deze hoofdpersoon vreemd is.

In de opmerking over 'geforceerd bloemrijk taalgebruik' kan ik me wel een beetje vinden, al heeft het me niet geirriteerd en heeft het mijn leesplezier niet bedorven. Ik vond het een vermakelijk boekje voor een doorsnee zondagmiddag in het vroege voorjaar.

avatar van Bassievrucht
4,0
Uitstekend boekenweekgeschenk over een kunstroof. Een beetje spanning en wat humor gegoten in een charmant verhaaltje. Ik heb me helemaal niet storen aan zogenoemd 'geforceerd bloemrijk taalgebruik', vind het eerder sterk geschreven.

avatar van chiel
3,5
Kan iemand misschien een voorbeeld noemen van dit 'geforceerd bloemrijk taalgebruik'? Dan weten we waar we het over hebben. Ik zie het niet helemaal namelijk.

avatar van thomzi50
3,0
Ik vond het (ook) wel meevallen met geforceerd taalgebruik: soms hooguit wat plechtig, maar nergens storend. Echter ook wel weinig zinnen en gedachten die mij echt aanspraken, wellicht omdat beeldende kunst ver van mij af staat. Daarnaast kunnen er inderdaad vraagtekens worden gezet bij de uitdieping van bepaalde karakters en de geloofwaardigheid van het geheel, maar ik denk dat dat bij een boekenweekgeschenk onvermijdelijk is, zeker als je zoals Joost Zwagerman zo hoog inzet (hij snijdt bijzonder veel (grote) thema's aan). Vond aan de andere kant echter dat het toch allemaal wel soepel las, en een origineel uitgangspunt wordt daarmee op zich vermakelijk uitgewerkt. Genoeg op aan te merken dus, maar evengoed amusement. Hou het op 3*

3,5
Wederom een goed Boekenweekgeschenk. Het verhaal kent een prima opbouw en heeft leuke passages. Verder leest het goed weg en is het erg vermakelijk. 3,5* en misschien kan iemand een tip geven voor een ander boek van deze schrijver?

2,0
Best vlot geschreven, al blijkt het boekje achteraf een hoop gedoe om niks te zijn. Te lang voor een interessant kort verhaal en te kort om nou echt mee te gaan in de halve zwendel/heist deal van de hoofdpersoon.

2*

avatar van Jasper
3,0
avdj schreef:
misschien kan iemand een tip geven voor een ander boek van deze schrijver?


Gimmick vind ik zonder meer één van de beste boeken van de moderne Nederlandse literatuur.
De buitenvrouw is ook alleraardigst.

Duel vond ik een erg leuk, vlot, geestig en zelfs wel spannend boekje te noemen. Een fijn literair tussendoortje zou ik zeggen.

avatar van mjk87
3,0
Erg vermakelijk, maar niet meer dan dat. De personages zijn het behandelen niet waard. Ergens heb je het idee dat Zwagerman er nog wel iets mee wilde, wat meer dan bordkarton, maar echt gelukt is dat niet.
Wel zitten er voldoende vleugjes humor en spanning in om het verhaal enigszins overeidn te houden. Het heeft soms zelfs wat weg van de betere slapstick uit de vroege jaren 30.
Wel erg sterk zijn de wat langere passage, en sommige korte aanhalingen, over het wezen van kunst (vooral wat Emma erover vertelt, haar idee van haar kunstwerk) Geen idee of Zwagerman hier gelijk heeft, maar ik proef ergens dat hij er wel mee kan instemmen.
Daarnaast een enkele sneer naar moderne kunst en kunst in het algemeen, zeker de laatste passage als een curator zo onder de indruk is van een vervalsing.
Goede voldoende over het geheel.

*Edit* Toch een half puntje extra, na wat meer gelezen te hebben over het Stedelijk (dat daar nu een vrouw museumdirecteur is), en nog een aantal van dat soort details. Daarnaast gaat het thematisch net iets dieper dan je denkt als je wat oppervlakkig leest. Dat geeft het boek toch net dat beetje meer.

3,5
Jasper schreef:
(quote)


Gimmick vind ik zonder meer één van de beste boeken van de moderne Nederlandse literatuur.
De buitenvrouw is ook alleraardigst.

Duel vond ik een erg leuk, vlot, geestig en zelfs wel spannend boekje te noemen. Een fijn literair tussendoortje zou ik zeggen.


Bedankt voor de tips.
Is zijn boekje hiervoor nog aan te raden? Het plot klinkt interessant.

avatar van Thomas83
3,5
Leuk tussendoortje. Zwagermans boeken bevallen me altijd, en ze lezen vlot weg, net als deze. Die restaurator is misschien wat al te karikaturaal, maar het blijft wel een geinig personage, en de anderen zijn ook wel leuk genoeg. Wat vooral goed is aan het boek is dat er nog best wat spanning in sit en de hele setting en het verhaal vrij origineel zijn. Vooral op dat vlak scoort Duel wel de nodige pluspunten bij mij.

3,5
Voldoende aardige vondsten om dit een leuk tussendoor boekje te maken en daarvoor uitgerekend Mark Rothko's werk te grazen te nemen. Leest prettig weg. Kortom tevreden. En wat een verschil met het intercollegiaal kunstenaarsgedoe in Gimmick.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:47 uur

geplaatst: vandaag om 19:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.