menu

Summertime - J.M. Coetzee (2009)

Alternatieve titel: Zomertijd

mijn stem
3,87 (15)
15 stemmen

Engels
Autobiografische Roman

272 pagina's
Eerste druk: Harvill Secker, London (Verenigd Koninkrijk)

Een jonge Engelse biograaf werkt aan een boek over de overleden schrijver John Coetzee. Hij wil zich concentreren op de jaren 1972-1977 waarin Coetzee, zijn debuut Schemerlanden schreef en een arbeiderswoninkje in een buitenwijk van Kaapstad deelde met zijn vader die weduwnaar was. De biograaf meent dat dit de periode is waarin Coetzee 'zijn draai begon te vinden als schrijver'. Omdat hij Coetzee nooit persoonlijk heeft ontmoet, begint de biograaf aan een reeks interviews met mensen die belangrijk voor de schrijver zijn geweest – een getrouwde vrouw met wie hij een affaire had, zijn lievelingsnicht Margot, een Braziliaanse danseres wier dochter Engelse bijles van hem kreeg, vroegere vrienden en collega's. Uit hun getuigenissen komt Coetzee naar voren als een wat onhandige man met een gering talent om zich voor anderen open te stellen. Zijn familie beschouwt hem als een buitenstaander, iemand die heeft geprobeerd zijn achtergrond te ontvluchten en die nu met de staart tussen de benen is teruggekeerd.

zoeken in:
avatar van thomzi50
4,0
Boeiend, ingetogen portret waarin Coetzee zichzelf bespreekt door de ogen van vijf belangrijke personen uit zijn leven - vier vrouwen, één man. Boeiend is het vooral door de manieren waarop allerlei verschillende thema's op een vanzelfsprekende manier worden aangesneden: het Afrika van de jaren zeventig, de verhouding biografie-roman, de verhouding literatuur-leven, de verhouding vader-zoon, het komt allemaal voorbij. En het zelfportret dat hij tussendoor van zichzelf construeert is ook boeiend, met name omdat hij, om een understatement te gebruiken, niet de neiging heeft zichzelf heel positief neer te zetten. Toch lees ik dit werk ook absoluut als een uitnodiging meer werk van hem te gaan lezen. 4*

avatar van JJ_D
3,5
+ leest vlot / is intrigerend en goed opgebouwd

- verhaalconstructie met 5 externe karakters doet geforceerd aan, breekt af en toe met het vlotte leestempo / soms oppervlakkige uitwijdingen, bijgevolg te langdradig hier en daar / te weinig essenties

algemeen: niet onaangenaam en zelfs graag gelezen, omwille van de snelle leesbaarheid en de tragische, menselijke dimensies; desondanks geen boek om naar terug te grijpen.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:16 uur

geplaatst: vandaag om 07:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.