menu

Dragon Keeper - Robin Hobb (2009)

Alternatieve titels: Drakenhoeder | The Rain Wild Chronicles 1

mijn stem
3,68 (11)
11 stemmen

Engels
Fantasy

560 pagina's
Eerste druk: HarperCollins, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Thymara is een meisje van de Wilde Regenlanden dat, hoewel net zestien jaar, de huwbare leeftijd ver voorbij is. Erger nog, in fysiek opzicht wordt zij getekend door de vloek die op de Wilde Regenlanden rust. In familiesfeer heeft Thymara het ook niet gemakkelijk. Haar moeder beschouwt haar als een last. Gelukkig houdt haar vader zielsveel van haar. Samen oogsten ze het voedsel en de handelswaar die zich in de boomtoppen van de wildernis bevinden. Hoog in de bomen, want de grond is het terrein van de draken. Een bron van zorg is dat met die draken sinds kort iets mis is. Door het veelvuldig en soms vroegtijdig uitkomen van hun cocons, die vanwege hun toverhout zeer gewild zijn, telt de jongste generatie draken tal van misvormingen. Zo missen sommige de intelligentie en het scherpe instinct dat hun ras eigen is. Het vermoeden bestaat dat de jonge draken in toenemende mate gevaar zullen opleveren voor de menselijke bevolking. Om ongelukken te voorkomen besluit de Hoge Raad van de Wilde Regenlanden om de draken naar de meer geschikte jachtgronden stroomopwaarts te verplaatsen. Thymara meldt zich vrijwillig aan en kijkt uit naar de lange tocht, niet wetend dat de Raad hoopt niet alleen van de draken verlost te worden, maar tegelijk van de lelijkste en minst gewenste menselijke bewoners. Onder wie Thymara...

zoeken in:
4,0
Ik was blij om terug in de wereld van de 6 Hertogdommen, en meer specifiek de Wilde Regenlanden, te zijn. Er is zelfs nog even sprake van Althea, Bresker en de Paragon, maar zij spelen slechts een korte figurantenrol. Doch hebben de nieuwe hoofdpersonages me evenzeer kunnen boeien.
Kenmerkend voor mij aan Hobb's stijl, las ook dit boek weer als een sneltrein en kon ik het moeilijk ongebruikt zien liggen. En nu ik het uit heb, wil ik snel aan het tweede beginnen!

Toch geef ik dit boek een lagere rating dan de Levende Schepen-trilogie. Ik had het gevoel dat ik iets miste... Wat dit boek namelijk volgens mijn gevoel veel minder heeft, is die intrigerende magie en mysterie, de mix van beiden. Het mysterie rond de slangen, draken en levende schepen is immers reeds ontsluierd, en zodoende kreeg ik soms het gevoel dat dit zo'n beetje een vervolg-afkooksel was.
Maar niettemin, is dit weer een uitstekend Hobb-boek.

Als je de boeken van Hobb leest, serie na serie in de volgorde van schrijven dan kun je tot de ontdekking komen dat er één grote verhaallijn is door alle series heen. Ik verklap niet wat je kunt vinden, alleen dat je het personage de Nar in de gaten moet houden. Het zijn veel dikke boeken maar echt knap geschreven door Hobb, Ga de uitdaging om de verhaallijn te vinden maar aan.

Vraagje: zijn deze boeken geschikt voor iemand van een jaar of 10?

avatar van Donkerwoud
Van wat ik van Robin Hobb weet: het zijn wel heftige boeken, lang niet altijd even zachtaardig. Maar ook niet heel overdreven seksueel of overdreven gewelddadig. Gewoon goed te lezen ook, zeker in vertaling. Misschien wel wat langdradig?!

Oke. Bedankt voor je antwoordt. Het is zo dat dochter graag boek wil lezen met draken erin. Maar er zijn er tegelijk veel en heel weinig.
De IJsdraak is haar favoriete boek. Dit had ze binnen drie kwartier uitgelezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:23 uur

geplaatst: vandaag om 23:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.