menu

De Leesclub - Renate Dorrestein (2010)

mijn stem
2,82 (11)
11 stemmen

Nederlands
Sociaal

159 pagina's
Eerste druk: Contact, Amsterdam (Nederland)

Zeven montere vriendinnen – Tillie, Jo, Willemien, Annabel, Martha, Leonie en Barbara – vormen een hechte leesclub, hoewel Barbara er sinds haar faux pas een beetje uit ligt. Met zijn allen gaan ze een literaire cruise maken in de Schotse wateren ('in de geest van Moby Dick') onder leiding van hun allerfavorietste auteur, Gideon de Wit. 'Onze knieën werden slap bij het vooruitzicht het ruime sop te kiezen in het gezelschap van de auteur van een van de meest spraakmakende oeuvres van deze eeuw én de vorige.' Donderwolken in IJmuiden werpen hun schaduw al ver vooruit, daar helpen geen krat The Famous Grouse en een tweepittertje aan. Eenmaal op de boot met 'hun' schrijver loopt alles totaal in het honderd.

zoeken in:
3,5
heerlijk boek, echt renate dorrestein.
niet een van haar beste, maar het blijft heerlijk lezen.
al die perikelen en geheimen van mensen die renate met
zo'n heerlijk sfeertje weet neer te zetten.
in haar boeken kan ik altijd echt helemaal opgaan (enkele uitzondering daar gelaten) en in deze dus ook weer.

avatar van chiel
2,5
Mindere Dorrestein, dit. De schrijfvorm vond ik niet heel gemakkelijk lezen (monoloog).
Verder is het boek volgens mij grappig bedoeld, maar humor is niet Dorresteins sterkste kant.

avatar van Lalage
4,0
Renate Dorrestein heeft de geschreven en ongeschreven literaire regels aan haar laars gelapt in dit boek. Het wordt één groot drama, dat met veel droge humor wordt verteld. Ik heb er ontzettend om gelachen. De boeken van Renate Dorrestein blijven voor mij het ultieme vakantieleesvoer.

Het plot is nogal karig en bijzaken krijgen de aandacht. Het geheel is ook nog voorzien van een hele serie eindnoten, waarin Renate Dorrestein een halve reisgids over Schotland heeft gepropt, vol weetjes en mooie plekjes.

Toch is er een serieuze ondertoon, want waarom kijkt men eigenlijk neer op vrouwen in of na de menopauze? Volgens de schrijver houdt deze groep de hele literaire wereld overeind, want 85% van de lezers is vrouwelijk en boven de vijftig.

De leesclub – Renate Dorrestein | Lalagè leest - lalageleest.nl

avatar van Pleun
2,5
Heb dit boek een tijdje terug ook gelezen. Soms is het leuk om buiten je comfort zone te gaan en een boek op te pakken dat je normaal niet snel zou lezen. Dat is mij in dit geval niet goed bevallen. Misschien moet je een vrouw zijn om dit soort boeken te kunnen waarderen, maar ik vond het een melig verhaaltje waar ik geen moment om kon lachen. Vrouwen en humor zijn een moeilijke combinatie, maar misschien is het wel seksistisch om dit te vinden. Geen idee.

Ted Kerkjes
Pleun schreef:
Vrouwen en humor zijn een moeilijke combinatie, maar misschien is het wel seksistisch om dit te vinden.
Dat is inderdaad seksisme, ja.

avatar van Pleun
2,5
Ted Kerkjes schreef:
(quote)
Dat is inderdaad seksisme, ja.


Humor is een kwestie van smaak maar ook een kunst en ik vind dat mannen die over het algemeen beter beheersen. Daarmee zeg ik niet dat vrouwen niet grappig kunnen zijn, maar om het verhaal van Renate Dorrestijn kon ik in ieder geval niet lachen. Anderen misschien wel. Los daarvan vond ik het boek niet slecht geschreven, maar de doelgroep zal het wel meer kunnen waarderen.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:33 uur

geplaatst: vandaag om 13:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.