menu

Dr. Dumay Verliest - Menno ter Braak (1933)

mijn stem
3,75 (8)
8 stemmen

Nederlands
Psychologisch

230 pagina's
Eerste druk: Nijgh & Van Ditmar, Rotterdam (Nederland)

Dr. Dumay is een leraar oude talen aan een gymnasium in een grote Nederlandse stad. Als vrijgezel zonder andere verplichtingen dan zijn dagelijkse lessen kan hij zich een ironische kijk veroorloven op het leven in het algemeen en dat van burgerlijke gezinnetjes in het bijzonder. Tot hij getroffen wordt door het huiselijk geluk van een oude vriend, bij wie hij te logeren is gevraagd...

zoeken in:
4,0
Wie mocht overwegen dit boek te gaan lezen - dat zijn er zo te zien niet veel - moet in ieder geval de omschrijving hierboven overslaan. Het is een knappe samenvatting, maar het verklapt wel het hele boek.
En dat is jammer, want dit prettige werkje dat al ruim twintig jaar in mijn kast naar aandacht stond te hunkeren is beslist de moeite waard. Ik begreep achteraf dat het sterk autobiografisch is. Daar komt dan Ter Braak niet zo goed uit tevoorschijn, naar mijn bescheiden mening. Zo ga je niet met mensen om. Sterk is dan weer wel dat hij nergens poogt het gedrag van Dumay te verdedigen of goed te praten.
Het boek bevat een paar onvergetelijk mooie opmerkingen, die de beschouwende hoofdpersoon ten voeten uit tekenen: "Het moment was gekomen: hij moest nu de gedachte, die hem een uur geleden had overrompeld, als een man te woord staan."

avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
Ik heb de laatste zin van de plotomschrijving verwijderd waardoor er wellicht wat minder verklapt wordt?!

4,0
Hele verbetering, inderdaad.

4,5
Ik ben dit boek gaan lezen wegens de geregelde vermeldingen van Ter Braak in Bij nader inzien van Voskuil: de overeenkomst tussen de Paul en Rosalie enerzijds en een bevriend koppel van Dumay is onmisbaar. Een mooi detail.
Dr Dumay verliest is dan ook een heerlijk boek: de pathetische gedachtegangen van de hoofdpersoon - zijn cerebraliteit - worden keer op keer mooi en soms een met een tikje humor in beeld gebracht.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:54 uur

geplaatst: vandaag om 08:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.