menu

The House of Mirth - Edith Wharton (1905)

Alternatieve titels: Het Huis van Vreugde | De Jacht naar Genot

mijn stem
4,00 (7)
7 stemmen

Engels
Sociaal / Psychologisch

350 pagina's
Eerste druk: Charles Scribner's Sons, New York (Verenigde Staten)

Het verhaal van Lily Bart, een goed geboren maar verarmde vrouw die behoort tot de high society van New York City rond de eeuwwisseling. Lily is een verbluffende schoonheid die, hoewel opgevoed en opgeleid om op een goed sociaal en economisch niveau te trouwen, Maar op haar 29e jaar, een leeftijd waarop haar jeugdigheid haar einde nadert worden haar huwelijkse vooruitzichten steeds beperkter. 'The House of Mirth' volgt Lily's langzame tweejarige achteruitgang van een bevoorrecht en riant bestaan tot een tragisch eenzaam leven in de marge van de samenleving.

zoeken in:
avatar van Raskolnikov
3,0
In milieu en thematiek doet het werk van Wharton veel denken aan tijdgenoot Henry James, zonder psychologisch zo diep te graven, maar daar een interessant vrouwelijk perspectief tegenover stellend. Lily Bart heeft haar zinnen gezet op een rijke man, de enige manier om haar luxe levensstijl overeind te houden. Aan aandacht ook geen gebrek, maar puntje bij paaltje is er steeds iets wat haar weerhoudt van die finale stap. Hoe oppervlakkig het verlangen van Lily Bart naar een luxe levensstijl ook mag overkomen, het is tegelijkertijd een dappere vrouw die wankelmoedig strijdt voor haar toekomst. Dit in een tijd en milieu waar dergelijke autonomie voor vrouwen absoluut niet aangemoedigd werd. De keuzes zijn niet altijd even navolgbaar, wat de tragische impact een beetje dwarszit. Het einde is in zijn melodramatische opzet zelfs teleurstellend.

avatar van manonvandebron
5,0
Edith Wharton situeerde haar roman in het milieu dat ze kende: de New Yorkse high society. Tussen de nieuwe rijken in de snel groeiende stad bestond een onophoudelijke strijd voor sociale status en prestige. De titel is ontleend aan het Bijbelboek Prediker: “The heart of fools is in the house of mirth.” Dat gaat over de ijdelheid van dwazen die hun tijd doorbrengen op feestjes, op zoek naar oppervlakkig genot. Hun vreugde is slechts een laagje vernis. Wanneer je dat eraf schraapt, blijven afgunst, roddel en venijn over.

Wharton was ook binnenhuisarchitecte en tuinontwerpster. Ze besteedt veel aandacht aan interieurs, meubilair en architectuur. De inrichting van een kamer bepaalt ten dele de identiteit van wie er woont. Het huis van Lily’s ouderwetse tante is kil en stijfjes ingericht. Bij de allerrijksten zijn de gordijnen weelderiger, de schilderijen duurder, de verzamelobjecten exclusiever en de bedden zachter.

Voor Lily Bart bestaat het gevaar dat ze zelf een van die luxueuze objecten wordt. In de tot de verbeelding sprekende scène met de tableaux vivants is dat haast letterlijk zo. Haar tragische ondergang is ten dele het gevolg van haar eigen fouten, maar vooral van een roddelcampagne. Interessante confrontaties zijn er met de altruïstische Gerty en met de speculant Sim Rosedale, die in sociaal opzicht een omgekeerd evenredige beweging maakt ten opzichte van Lily.

Diepgaand zijn de dialogen met Selden, die het elitaire volkje met een stoïcijnse afstand bekijkt. Hij beweert in de republiek van de geest te leven, een verwijzing naar Plato. Het mysterieuze woord waar de slotzin op alludeert zou logos kunnen zijn, het Grieks voor woord maar ook een centraal begrip in de Griekse filosofie. Het is een bespiegeling over een sociaal milieu waarin uiterlijke schijn de boventoon voert en een psychologische roman over een antiheldin die binnen dat milieu verstikt maar erbuiten nauwelijks kan leven.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:34 uur

geplaatst: vandaag om 00:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.