menu

L'Elégance du Hérisson - Muriel Barbery (2006)

Alternatieve titel: Elegant als een Egel

mijn stem
3,45 (10)
10 stemmen

Frans
Psychologisch

359 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Parijs (Frankrijk)

De twaalfjarige Paloma Josse, dochter van een welgestelde, linkse familie uit Parijs, wil niet het vissenkomleven leiden waarvoor ze in de wieg lijkt te zijn gelegd en besluit op haar dertiende verjaardag zelfmoord te plegen. Het halve jaar dat ze nog voor de boeg heeft wil ze gebruiken om na te gaan of het leven wellicht toch nog zin heeft. In het Parijse appartementengebouw waar ze woont komt ze in contact met enkele bewoners: twee keurige dames met elkaar bespringende hondjes; een rijke Japanse weduwnaar; en vooral de 56-jarige Renée Michel, de conciërge van het gebouw, die zich met haar slonzige voorkomen voordoet als een echte, clichématige conciërge, maar die zich in werkelijkheid interesseert voor filosofie, literatuur en Hollandse stillevens. Als Paloma het geheim van de oudere vrouw doorheeft, voelt ze zich tot haar aangetrokken. Ze begrijpt dat het mogelijk is haar levenslot te veranderen. Maar of dat voldoende is om haar van haar dreigende voornemen af te houden?

zoeken in:
avatar van Lalage
2,0
Ik vind de filosofische stukken ook in de tweede helft van het boek moeilijk door te komen, maar ze zijn in elk geval iets korter en ik lees snel door om te weten hoe het verder gaat met deze mooie mensen.

Elegant als een egel – Muriel Barbery | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

avatar van Raskolnikov
3,0
Het leven en de mensen in een luxe appartementencomplex beschreven door de ogen van een belezen conciërge en een hoogbegaafd pubermeisje. Ze overtreffen elkaar in vileine observaties, zijn behoorlijk tevreden met hun vermogen schoonheid in het alledaagse te ontdekken en zwelgen maar wat graag in hun onbegrip voor de (kleine) wereld om hen heen.

Ik vroeg me af of Barbery het onverholen snobisme bewust in deze personages legde. De intellectuele smaak van de conciërge is bijvoorbeeld ronduit conservatief; Tolstoj, Ozu, Racine, Mozart, Hollandse stillevens; aan zulke canonieke kunst kan niemand zich een buil vallen. Ik had het idee dat de schrijfster er daarmee teveel op uit was de lezer te feliciteren met zijn of haar culturele bagage (O ja, dat is die openingszin uit Anna Karenina!). Een gevoel dat me overigens vaker bekruipt bij hedendaagse schrijvers die naar net te bekende kunstwerken verwijzen. Aan de andere kant komt de liefde voor bijvoorbeeld Ozu me ook weer oprecht over, met authentieke observaties over veronachtzaamde momenten in diens films.

Na verloop van tijd ben ik de roman gaan accepteren als een komedie, volgens mij de enige manier om de lawine aan culturele referenties, brave filosofietjes en simplistische bijpersonages het hoofd te bieden. Ik kon wel aardigheid hebben in het appartementencomplex als een Wes Anderson-achtige biotoop van excentriekelingen in hun eigen bubbel. Zo is er de conciërge, die op absurdistische wijze verbergt dat ze zeer intellectueel ontwikkeld is. Dat is nu eenmaal niet wat men van een conciërge verwacht. Dat raakt wel een snaar, want hoe vaak spelen we het leven niet volgens de verwachtingen die anderen (zo menen we) hebben, in plaats van de eigen persoonlijkheid onversneden tot uiting te laten komen. De krachtigste ontknopingen in films en boeken vind ik misschien wel die waarin personages na een dwalen hun werkelijke roeping ontdekken. The Elegance of the Hedgehog heeft zo’n ontknoping (voor de vreemde deus ex machina dan), al zal die door sommigen vast te zoet of sentimenteel bevonden worden.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:13 uur

geplaatst: vandaag om 19:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.