menu

Fuglane - Tarjei Vesaas (1957)

Alternatieve titel: De Vogels

mijn stem
4,05 (10)
10 stemmen

Noors (Nynorsk)
Psychologisch

222 pagina's
Eerste druk: Gyldendal, Oslo (Noorwegen)

Het boek vertelt het verhaal van de geestelijk achtergebleven Mattis, die samen met zijn oudere, eenzame zus Hege in een klein huis bij een meer woont. Hege breit truien om hen beiden in leven te houden. Af en toe moedigt ze Mattis aan om een baantje te zoeken zodat ze het wat ruimer kunnen krijgen maar al zijn pogingen werk te vinden, lopen op niets uit. Uiteindelijk wordt hij veerman maar de enige passagier die hij weet over te zetten is de houthakker Jørgen en uitgerekend die begint een verhouding met Hege…

zoeken in:
4,0
Moet ik nog eens opnieuw lezen. Ik vond het indertijd een erg sterk boek... Bepaalde fragmenten blijven spoken door mij geest, en hoewel dit boek misschien op het eerste zicht wat banaal is, zijn er niet veel boeken die zo blijven na-spoken.

Het is vakantie. Ik heb tijd. Ik zal lezen! En véél, verdomme!

4,0
Ja goed boekje. Speciaal, op het eerste zicht inderdaad wederom wat gewoontjes, maar onder de eenvoud zit veel verborgen, veel angst en gevoel. Mattis mag dan wel denken als een kind, toch is hij niet dom en voor vele zaken heeft hij meer oog dan anderen. Ontroerend en soms schokkend zonder ergens iets er dik op te leggen. En het einde (laatste 2blz) is geniaal.

avatar van Pageturner
Nu ik Peter Zantingh hierover tekeer heb horen gaan, heb ik helemaal geen zin om dit 'herontdekte meesterwerk' te lezen. Of juist wel?

avatar van eRCee
Die voorbeelden laten weinig ruimte voor twijfel inderdaad.

De beste Noorse roman is overigens van Kjaerstad (De ontdekker), met Mysteriën van Knut Hamsun op een goede tweede plek. Knausgard komt in de top-10 niet voor.

avatar van Lalage
Pageturner schreef:
Nu ik Peter Zantingh hierover te keer heb horen gaan, heb ik helemaal geen zin om dit 'herontdekte meesterwerk' te lezen. Of juist wel?

ik zie dat Knausgard het aanraadt, dan is het misschien ook niks voor mij, want Vader vond ik niet om door te komen... en Peter Zantingh schrijft eenvoudig maar mooi.

avatar van ...stilte...
Dat stukje van die Peter Zantingh slaat volgens mij helemaal nergens op.

Hier nog een Volkskrant recensie van het boek:

Privacy settings - volkskrant.nl

avatar van ...stilte...
Een spijt dat ik had, dat ik dat stukje van Peter Zantingh heb gelezen. Al die passages in De Vogels waar hij kritiek op heeft kwamen tijdens het lezen natuurlijk weer voorbij...en het raakt werkelijk kant noch wal. Hij noemt het bijvoorbeeld ongeloofwaardig dat Mattis veerman is op een meer waar niemand is om over te zetten. Dan ga je toch voorbij aan de essentie van het verhaal dat Mattis niets anders kan dan roeien en dat dit weliswaar zinloze werk hem een gevoel van waardigheid geeft.

Zantingh vindt het gebruik van als het ware in het boek erg lelijk. Hij heeft het zelfs geteld, 29 keer als het ware op een boek van 240 blz. Spijkers op laag water zoeken is dat naar mijn mening.

Mattis legt het zelf uit aan de houthakker:

'Het is de houtsnip en ik, snap je! En nu ligt hij onder de steen - maar dat maakt niet uit, hij vliegt als het ware over het huis, als het ware, snap je! Ik en de houtsnip als het ware. We vliegen hier als het ware overheen. We zullen hier de hele tijd overheen vliegen!'

Zantingh vindt het ook onmogelijk dat je iemands gezichtsuitdrukking kan zien wanneer je elkaar omhelst. Hij vergeet daarbij dat er nog een andere waarnemer is, namelijk de lezer.
En ik kan nog wel even doorgaan, maar als je zo een boek leest dan ben je als een restaurateur die alleen de beschadigingen bekijkt zonder het schilderij te zien.

Maar hier is misschien een andere manier van lezen nodig... voorbij de zinnen, in beelden met wisselende perspectieven en niet volgens de wetten van de logica.

Nu is het nacht.
Wat moet je doen als iedereen om je heen sterk en slim is?
Zal het nooit weten.
Maar wat moet je dan doen? Je moet toch iets doen. De hele tijd.
Er loopt een streep over het huis. De vogel zelf is neergeschoten en heeft zijn ogen gesloten, en met een steen boven op zich - maar de streep staat er.
Wat moet je doen?


Hartverscheurend mooi.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:10 uur

geplaatst: vandaag om 15:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.