menu

Civilisation - Georges Duhamel (1918)

Alternatieve titel: Civilisatie 1914-1917: Arts aan het Front van WO I

mijn stem
geen stemmen

Frans
Autobiografisch / Oorlog

248 pagina's
Eerste druk: Mercure de France, Parijs (Frankrijk)

Gedurende de hele Eerste Wereldoorlog, 51 maanden lang, was Georges Duhamel, een toen al gevestigd schrijver, actief als chirurg in een veldhospitaal pal achter het front. Met gevaar voor eigen leven voerde hij meer dan 2300 operaties uit en verzorgde meer dan 4000 gewonden. Duhamel is een van de weinige artsen die hun frontervaringen te boek hebben gesteld, en wel onder het motto dat je pas in het hospitaal ziet wat oorlog inhoudt. Naast ironische schilderingen van de militaire bureaucratie en hiërarchie voert Civilisatie een kritiek in zich op de technologische ‘beschaving’ die de ontmenselijkte artillerieoorlog heeft mogelijk gemaakt.

zoeken in:
Geen doorlopend verhaal maar een bundeling van losse verhalen die op waargebeurde zaken zijn gebaseerd waar de auteur mee te maken heeft gehad. Chronologisch gezien gaat het op en neer door de oorlogsjaren en talrijke facetten van het lot der gewonden komen in beeld. Geen operatietafelverhalen zoals de Duitser Hans Killian later over W.O.II beschreef, maar veelal individuele gevallen die zowel over de gewonden als het verzorgend personeel gaan. Geen droge opsomming van wat er van a tot z achter de linies afspeelt, maar korte, zelfstandige geromantiseerde hoofdstukken. Dit boek verscheen onder het pseudoniem Denis Thévenir om de militaire censuur te ontlopen. Iets waar Duhamel als lid van het Franse leger een eerdere bundel, 'Vie des Martyrs 1914-1916', wel aan voorgelegd heeft en dat er wel degelijk doorkwam.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:32 uur

geplaatst: vandaag om 16:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.