menu

Blood's a Rover - James Ellroy (2009)

Alternatieve titel: Het Bloed Kruipt

mijn stem
4,25 (2)
2 stemmen

Engels
Thriller

656 pagina's
Eerste druk: Alfred A. Knopf, New York (Verenigde Staten)

Zomer 1968. Martin Luther King en Robert Kennedy zijn dood. Amerika staat op punt van exploderen. Het lot heeft drie mannen in de wervelwind van de geschiedenis geplaatst. Dwight Holly, een fbi-agent, opgevoed met het gedachtegoed van de Ku Klux Klan en afgestudeerd aan Yale, infiltreert in een groep zwarte militanten. Wayne Tedrow, een oud-politieagent en drugskoerier, baant de weg voor een gokparadijs voor gangsters in de Dominicaanse Republiek. Don Crutchfield, een jonge roerganger onder de echtscheidingsadvocaten uit LA, heeft de moordenaars van de Kennedy’s en Martin Luther King net niet binnen handbereik. Op zoek naar Joan, de rode godin, komt het drietal met elkaar in conflict; elk van hen is bereid een hoge prijs te betalen om een rol te spelen in de geschiedenis.

zoeken in:
4,5
In dit deel is Ellroy in de wat minder bekend vaarwateren terechtgekomen, natuurlijk gebeurde er nog veel in America na 1968, maar het is moeilijker om een turbulenter jaar aan te wijzen. Ellroy treed daarom wat meer buiten de feiten die hem door de geschiedenis gedicteerd worden, hij gaat dieper in op zijn personages. Twee daarvan zijn oude bekenden (Dwight Holly en Wayne Tedrow) en er is een nieuwe hoofdrolspeler; Don Crutchfield, een perverse peeper en duidelijk een Ellroy stand-in. Ik moet zeggen dat het allemaal vrij traag op gang komt, mede door wat herhalingen en samenvatting van de vorige avonturen, maar zoals altijd raakt de lezer op den duur in de maalstroom van de waanzinnige gebeurtenissen die Ellroy uit zijn pen en mouw schudt. Ergens op drievierde van dit boek is Ellroy echt op de toppen van zijn kunnen bezig. Koortsachtig tempo, de ene wending na de andere en ook een aantal van de meest perfect geschreven hoofdstukken en delen uit zijn oeuvre. Hallucinant, huiveringwekkend, akelig spannend en verrassend gevoelig. Zou best wel eens een meesterwerk kunnen zijn. Maar dat weet ik pas na een tweede leesbeurt denk ik. Niet te missen, dat lijkt me duidelijk.

4,5 *

Gast
geplaatst: vandaag om 06:43 uur

geplaatst: vandaag om 06:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.