menu

Hundre og Én Dag: En Reportasjereise - Åsne Seierstad (2003)

Alternatieve titel: Honderd-en-een Dag in Bagdad

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Noors (Bokmål)
Waargebeurd / Reis

335 pagina's
Eerste druk: Cappelen, Oslo (Noorwegen)

In dit boek beschrijft de Noorse journaliste de periode dat zij in begin 2003 voor enkele maanden door Irak reisde. Ze gaat in op de situatie in Bagdad voor, tijdens en na de Amerikaanse inval van Irak. Hierbij geeft ze aan de ene kant een goed beeld van de manier waarop de lokale bevolking alles beleeft en aan de andere kant aan haar eigen vaak zeer heftige ervaringen. Verder geeft het boek een beeld van hoe lastig het voor een journalist is om op een goede, objectieve manier verslag te leveren van een oorlogssituatie.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
3,5
Voor mij is de graphic novel 'Footnotes in Gaza' (2009) van Joe Sacco nog altijd onovertroffen als het werk over de onmogelijkheid voor een oorlogscorrespondent om feit van fictie te kunnen onderscheiden. Nog los van de eigen positie die een journalist in zijn of haar verslaggeving meeneemt, wordt het verhaal beïnvloed en gestuurd door andere factoren: de herinneringen en trauma's van geïnterviewden, de politieke machtsblokken die bepalen wat wel en wat niet gezien of gehoord mag worden. Åsne Seierstad prikt in 'Honderd-en-een Dag in Bagdad' (2003) ook door de mythe van de journalist die een objectief beeld geeft van de werkelijkheid. Meer nog dan over de tweede Irak-oorlog, waar zij vlak voor, tijdens en vlak na aanwezig was, gaat het over haar frustraties om propaganda- en censuurpraktijken van het regime. Visa worden ingetrokken als het regime kritische geluiden wil weren.Opgelegde begeleiding houdt het journaille keurig weg bij de plekken waar het nieuws plaatsvindt. Geportretteerden laten nooit het achterste van hun tong zien, omdat ze niet in compromitterende situaties willen komen. Het boek is zo opgezet dat deze memoires een kritische aanvulling vormen op de 'objectieve registraties' waar ze destijds mee in de westerse media verscheen.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:58 uur

geplaatst: vandaag om 10:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.