menu

De Dood van Mila Burger - Pieter Waterdrinker (2010)

mijn stem
3,83 (3)
3 stemmen

Nederlands
Sociaal

398 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

Mila Burger, geboren in de Russische stad Kazan, werkt in de thuiszorg in Duin aan Zee. Haar huwelijk met Nico is na tien jaar nog steeds kinderloos en uitgedoofd. Op een dag verschijnt in haar Hollandse flat haar oude vriendin uit Rusland, Asja. Ze vertelt dat de flamboyante miljonair Ilja Romanovski op Mila verliefd is geworden. Mila keert voor het eerst sinds tien jaar terug naar Moskou. Ze raakt met Asja, die zelf inmiddels ook miljonair is, verzeild in het decadente leven van de Russische metropool. Uiteindelijk gaat ze bij Romanovski op zijn landgoed Lipica wonen. Romanovski wil zijn vroeger leven, dat louter gericht was op geld verdienen, radicaal veranderen. Intussen zet hij het werk voort van zijn in 1999 bij een NAVO-bombardement op Belgrado omgekomen zoon Joseph: het schrijven van een boek over het lippizaner paard. Kan Mila zich van haar vroegere leven in Holland losmaken? Of gaat ze, zoals de titel van deze roman doet vermoeden, haar ondergang tegemoet?

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
4,0
Mooie karakterschets van een Russische vrouw die gevangen zit in twee werelden: het kleinburgerlijke van het Holland waar ze ooit naar gevlucht is en het moderne, decadente Rusland van het nieuwe geld. In beide werelden voelt zij zich niet meer thuis en voelt ze het gemis van de andere wereld. Over het verlies van identiteit van de mens die ooit weg is gegaan uit het thuisland. En over de eenzaamheid van een vrouw die continu op zoek is naar mannen die de leegte in haarzelf op kunnen vullen, maar die dan vervolgens altijd teleurgesteld raakt. Daarom is de proloog ook magistraal gevonden; het vertelt het verhaal van de hele roman in een notendop - Mila die zich laat leiden door een mannelijk figuur en dan gedesillusioneerd raakt door de werkelijkheid waar deze haar in brengt. Alleen besef je dat als lezer pas veel later in het boek.

Pieter Waterdrinker weet uitmuntend de sfeer en de stijl van de grote Russische meesters te vertalen naar iets wat ontegenzeggelijk ook weer uniek is. De Hollandse spruitjeslucht- die ook Thomas Roosenboom zo goed weet te vangen- stoomt ook hier van de bladzijdes af. In positieve zin welteverstaan, want hiermee legt hij genadeloos de lulligheid van de situaties bloot. De grootste kracht van Waterdrinker zit hem echter in de heerlijk beschrijvende stijl die vol leedvermaak de zwaktes en tekortkomingen van de hoofdrolspelers bloot legt. Hilarisch is het als Mila een SMS krijgt waarin gesteld wordt dat haar ex-man Nico een homoseksuele relatie zou hebben, na bij haar weg te zijn gegaan. Van het karakter van Mila ga je houden, ook al is ze eigenlijk een heel zielige vrouw die maar niet op eigen benen kan staan en de negatieve omstandigheden in haar leven naar zich toe lijkt te trekken. Ze is in haar kwetsbaarheden toch ook weer zo volmaakt als de Lippizaner paarden die Romanovski bestudeert. Ik was niet overdonderd door Duitse Bruiloft, maar De dood van Mila Burger is wel de beoogde magistrale roman die ik de schrijver toe heb gedicht na het lezen ervan. Hoe frustrerend dat het grote publiek het maar niet lijkt op te pakken. Ik wacht in ieder geval vol smart op een volgende proeve van bekwaamheid van deze rasverteller.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:09 uur

geplaatst: vandaag om 16:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.