menu

Jongensjaren - Martin Bril (2010)

mijn stem
3,50 (9)
9 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Autobiografisch

124 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Toen Martin Bril ziek werd, bleef hij plannen maken, en belangrijker: hij bleef die plannen uitvoeren. Zo wilde hij een boek over zijn jeugd schrijven, die zich afspeelde in onder meer Utrecht, Dieren en 't Harde, en bij verschillende familieleden in Friesland en Groningen. In sneltreinvaart schreef hij Jongensjaren, een verzameling verhalen over de jaren zestig en zeventig, die onder de pen van Bril subtiel tot leven komen. Een boek over Ras-patat, over een drumstel in hotel Talens, over zijn vriend Jaap Wagenaar en over de kauwgomballenautomaat bij de Vivo. Maar vooral een boek over de jonge Martin Bril, in zijn jeugd al een fijnzinnig observator van het menselijk tekort, die zou uitgroeien tot een van de invloedrijkste en geliefdste schrijvers van Nederland.

zoeken in:
avatar van Jason82
3,5
"Een fijnzinnig observator van het menselijk tekort".... Ja, daar kan ik me goed in vinden.

In dit boek heeft Martin Bril vlak voor zijn sterven in 2009 zijn jeugdherinneringen op papier gezet. Hij deed op 49 jarige leeftijd in zijn auto nog enkele oude plekken aan, maar werd daar veelal niet vrolijk van. Hij begint dan ook met het mooie gedicht:

Bezoek nooit de plaatsen
Van je jeugd, ze vallen

Tegen, net als, bij nader
Inzien, die hele jeugd

Ik hou van het melancholische gemijmer van deze helaas te jong overleden schrijver.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:22 uur

geplaatst: vandaag om 13:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.