menu

The Tender Bar - J.R. Moehringer (2005)

Alternatieve titel: Tender Bar

mijn stem
3,75 (4)
4 stemmen

Engels
Autobiografische Roman

347 pagina's
Eerste druk: Hyperion, New York (Verenigde Staten)

Een kroeg is misschien niet direct de beste plek voor een kind, maar ook niet de allerslechtste. Vooral Tender Bar niet, met zijn warmhartige en zonderlinge stamgasten als oom Charlie, de kok, de politieagent met zijn geheimzinnige verleden en de oorlogsveteraan. Voor de kleine J.R. zijn het allemaal surrogaatvaders, in ieder geval beter dan zijn eigen vader, die uitblinkt in afwezigheid. Door hen leert hij optimistisch te zijn en lef te hebben, en de wijsheid dat er niet alleen goed en kwaad bestaat. Hij leert dat boeken bergen kunnen verzetten en dat je niet doodgaat aan een gebroken hart. In dit café hoort hij voor het eerst Sinatra, ziet hij sportwedstrijden op tv en drinkt hij zijn eerste biertje. Hij ervaart ook dat dromen kunnen uitkomen, als je maar voor ze vecht.

zoeken in:
avatar van M.S.Hoogland
4,5
Schitterend boek. Weliswaar bestempeld als 'memoires' van journalist Moehringer, maar dit boek leest weg als een volbloed 'coming of age'- roman. Je leeft mee met de jonge hoofdpersoon, ruikt de kroeg waarin hij opgroeit, ziet het interieur voor je, hoort de personages praten en wenst dat je zelf net zo'n jeugd had gehad als de hoofdpersoon. Door de vele personages vergt het wel wat aandacht (ik moest regelmatig terugbladeren, zo van 'wie was dát ook alweer'), maar de manier waarop details in het verhaal later weer terugkomen is werkelijk fenomenaal.

Een aanrader van wie houdt van nostalgische, stadse verhalen over jonge, zoekende zielen. Je kunt dit boek qua toon en sfeer eigenlijk best zien als een kruising tussen Salinger's Catcher in the Rye en Bukowski's Ham On Rye. Toevallig zijn dat twee van mijn favoriete boeken, vandaar dat ik Tender Bar ook in mijn Top 10 heb staan...

avatar van Slainte_Mhath
Mijn interesse is gewekt. Deze gaat op mijn wishlist.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:03 uur

geplaatst: vandaag om 12:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.