menu

Huis van de Aanrakingen - Peter Verhelst (2010)

mijn stem
3,43 (7)
7 stemmen

Nederlands
Psychologisch

223 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Tomoko Kidman is een archeologe die het oudste beeldhouwwerk ter wereld opgraaft. Ze wordt in het Japanse schaakspel ingewijd in een gebouw met het huisnummer 1633. 1633: het jaar dat de Franse handelsgeneraal Jean-Baptiste Tavernier in India naar een levende diamant zoekt. In Japan veroorzaakt geisha Ko Itten een schandaal door één enkele dansbeweging. Een jonge pottenbakker wordt uit Korea ontvoerd om de eerste porseleinen vazen te maken op het eiland Kyushu. Matroos Weltevree slaat tijdens een storm overboord en spoelt in Korea aan, overdekt met papegaaien.

zoeken in:
avatar van liv2
Ik las in een recent interview dat de schrijver zelf zijn lezers aanraadt om het boek niet in één keer te lezen maar om het eerder als een soort 'patchwork' te bekijken. Maw stukjes lezen die je eerst moet laten bezinken om dan uiteindelijk tot een 'over (in)zicht te komen. Er is wel degelijk een lijn en een samenhang in het boek, maw het zijn zeker geen op zichzelf staande verhalen.
Dit is de eerste keer dat ik een schrijver deze tip aan zijn lezers weet geven. Volgens mij is dit het ultieme boek voor mensen die voor het slapengaan graag nog wat lezen en die geduld hebben om een boek te laten bezinken en het in zich op te nemen.
(Niet echt iets voor mij vrees ik maar dit doet niets terzake)

avatar van JJ_D
3,0
liv2 schreef:
Volgens mij is dit het ultieme boek voor mensen die voor het slapengaan graag nog wat lezen en die geduld hebben om een boek te laten bezinken en het in zich op te nemen.


Ik las diezelfde raad in een interview in De Standaard, maar "voor het slapengaan" zou ik het boek niet lezen. Je moet immers scherp van geest zijn om je te laten meevoeren door de wondere taal en het kluwen aan parabels. Wie het raderwerk wil ontmantelen, moet veel lezen, herlezen, terugbladeren en voortdurend zijden draden spannen tussen verschillende tijdsperiodes, personages en verhalen in het boek.

Verhelst geeft die raad mee omdat 'Huis van de Aanrakingen' niet in één ademtocht kan doordringen, maar tijd nodig heeft. Net als een mens is het boek een pulserend geheel, niet constant van vorm of inhoud, waarin de elementen steeds vagere contouren aannemen, maar tegelijk aan zeggingskracht winnen. Telkens een stukje coherentie sneuvelt, gaat de poort naar miljoenen nieuwe mogelijkheden open. Zowel de structuur als de taal zijn voortdurend in beweging en maken elk houvast onmogelijk.
Wie af en toe wil verdrinken in taal, moet dus met Verhelst op pad. Maar voor het slapengaan? Nee. Eerder bij het ochtendgloren, als de geest nog troebel en doorzichtig is van het dromen...

avatar van liv2
Hoe is het boek jou bevallen? Je geeft een 3 zie ik. Kan je deze (toch ietwat lage)score een beetje verduidelijken?

avatar van JJ_D
3,0
liv2 schreef:
Hoe is het boek jou bevallen? Je geeft een 3 zie ik. Kan je deze (toch ietwat lage)score een beetje verduidelijken?


Een lange review verschijnt binnenkort op de website van Vooruit. Nog even wachten dus.

Als eerste kennismaking met Verhelst valt vooral zijn bijzonder poëtische taalgebruik op. Bepaalde passages sloegen me werkelijk met verstomming. Anderzijds is de roman naar mijn mening te complex en te beladen opgevat. Het is goed dat boeken als deze bestaan, maar mij werd het af en toe te vaag.

avatar van andreas
3,5
Met Huis van de aanrakingen schreef Peter Verhelst een roman in het genre van zijn tien jaar geleden verschenen Tongkat. Het nieuwe boek is echter in verschillende opzichten minder geslaagd.

We vinden nog wel de zintuiglijke, suggestieve (puzzelende) en sprookjesachtige manier van vertellen, maar de coherentie is zoek. In Tongkat krijgt de aandachtige lezer het gevoel dat alles minutieus gecomponeerd is: de verhalen grijpen in elkaar via onderhuidse verwijzingen en een dwingende overkoepelende thematiek. In Huis van de aanrakingen is alles veel vrijblijvender en thematisch bevinden we ons op meer etherische domeinen.

Enerzijds is de roman soms te vaag, anderzijds te informatief, waardoor je het geïrriteerde gevoel krijgt dat Verhelst op een te weinig welomlijnde manier toch alomvattend wil zijn. Problematisch hierbij is ook de soms vervaarlijke overhelling naar de New Age. Waarom de bordenspelen, lange uitweidingen over oosterse religies, de pseudofilosofische tussenvoegsels, de wetten van Newton, de kalligrafie,...?

Wat blijft is echter de sterk idiomatische manier van schrijven. Het wendbaar gebruik van de taal, het specifiek vocabulaire, de barokke beeldspraak: het zijn enkele elementen die van Peter Verhelst een unieke stem in de Nederlandse letteren maken. Met louter flitsen hiervan krijg je echter niet noodzakelijk een goed boek.

5,0
Ik ben weer volkomen betoverd door Verhelst. Het verhalenbordeel dat hij hier toont is weer van mythische proporties en poëtische schoonheid. Waar tijdens het lezen soms het verband tussen de verhalen niet meteen duidelijk is, begint die hoe langer hoe meer te dagen en aan het eind vinden alle lijnen elkaar op wonderlijke wijze. Dat betekent niet dat je dan de diepten en betekenissen van het boek hebt gevat. Dat zal vaker herlezen inhouden, waarbij zeker elke keer nieuwe inzichten te vinden zullen zien, naast een weer genieten van Verhelsts poëtische meesterschap over taal.

Na het meer 'cyber' sfeertje van Zwerm is hij weer terug bij zijn mythische insteek van Tongkat en Kleurenvanger, maar dan op een andere, historischer, manier. Ik vind het een geweldige stap, en kan al niet wachten tot de volgende 'trip'. Tot die tijd is er genoeg te herlezen

Deze gaat gewoon keihard 5 sterren van me krijgen, omdat hij met Tongkat en Kleurenvanger behoort tot de mooiste, indrukwekkendste boeken die ik heb gelezen. Nu zeker weten mijn favoriete schrijver!

Gast
geplaatst: vandaag om 13:12 uur

geplaatst: vandaag om 13:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.