menu

Che la Festa Cominci - Niccolò Ammaniti (2009)

Alternatieve titel: Laat het Feest Beginnen

mijn stem
3,35 (26)
26 stemmen

Italiaans
Sociaal

328 pagina's
Eerste druk: Einaudi, Milaan (Italië)

Fabrizio Ciba, een auteur die ooit een enorme bestseller schreef maar nu al jaren droogstaat qua ideeën, kan maar niet beslissen of hij zal vluchten naar een Spaans eiland om daar zijn nieuwe roman te schrijven, of dat hij toch naar de megaparty zal gaan die de grote vastgoedmagnaat van Rome, Sasà Chiatti, heeft georganiseerd in de hoop nog meer publiciteit voor zichzelf te genereren. Saverio Moneta, bijgenaamd Mantos, is de leider van de Beesten van Abaddon. Terwijl hij overdag op zijn lazer krijgt van zijn baas (tevens zijn schoonvader) en in de avond geterroriseerd wordt door zijn zonnebankbruine, hysterische echtgenote, spreekt hij één keer in de week in het diepste geheim af met zijn volgelingen om de basiselementen van de Liturgie van de Duisternis door te nemen en te discussiëren over de beste manier om een offerlam te slachten. Hij staat onder aan de voedselketen, en de enige weg is die naar boven. Moneta en zijn volgelingen zijn erin geslaagd om – onder het mom van ober – te infiltreren in de party van Chiatti, en niemand is voorbereid op hun snode plannen...

zoeken in:
3,5
Wat heb ik moeten lachen om Ammaniti. Zijn boeken doen me altijd denken aan een spectaculaire arthouse. Een soort Europese Tarantino. Een mozaïekverhaal dat nooit compleet lijkt te zien. Een horror-Love Actually. En als je denkt dat Ammaniti niet cynischer, vulgairder, bizarder en gewelddadiger kan, dan ligt Che la Festa Cominci opeens in de winkel.

Misschien zullen sommige mensen Ammaniti in het kwadraat, zoals dat het geval is in dit boek, een positief iets vinden, echter begrijp ik de mensen goed die nu vinden dat Ammaniti te veel van het goede laat zien. De verhaallijnen, waar de climax altijd in zijn boeken zich plaatsvinden in Roma, zijn ver gezocht, soms lichtelijk storend. De details die omschreven worden, vooral op het eind van het boek, kunnen misselijkmakend zijn. Mensen met buikgriep in bed raad ik ten sterkste af enig werk van de Italiaan te lezen.

Maar laat de soms ietwat vieze schrijfstijl nou zoals het is. Ammaniti maakt nooit literaire hoogstandjes, maar zijn boeken zijn ook niet te bestempelen als pulp. De schrijver doet waar hij zin in heeft, gooit harde feiten door de Italiaanse en Europese bizarheid, en speelt met de grenzen van de menselijke fantasie. Zijn fantasie lijkt immers geen grenzen te kennen.

Ik zal Che la Festa Cominci niet de hemel in prijzen, maar ik heb me in ieder geval goed vermaakt met dit verhaal. Clichés zijn een taboe in zijn boeken en wie op het eind van dit boek me kan beweren dat hij dit einde verwacht had, verklaar ik voor hetzij leugenaar hetzij helderziend genie.

avatar van Shaky
3,5
Razend enthousiast was ik nadat ik in dit boek begon; sterke opbouw, hilariteit, treurigheid, dit boek leek alles te hebben. Het boek bestaat uit 4 delen waarbij deel 1 fantastisch is. Ook deel 2 begint sterk, maar wordt richting (wat lijkt op) de finale alsmaar zwakker. De humor wordt wat geforceerder en de karakters worden langzamerhand alsmaar oninteressantere karikaturen. In deel 3 stort het verhaal als een kaartenhuis ineen en worden alle beloftes die in deel 1 en 2 werden geopperd plotsteling overboord gegooid om er een flauw onzinverhaal van te maken. Deel 4 is een onnodige epiloog die niets toegevoegd en gelukkig slechts een paar bladzijdes lang is.

Wat een deceptie uiteindelijk, maar omdat ik het eerste (en ook nog wel voor een groot deel het tweede) deel van verhaal erg sterk vond geef ik nog een 6,5. Afgerond naar boven 3,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:58 uur

geplaatst: vandaag om 18:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.