menu

The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order - Samuel Huntington (1996)

Alternatieve titel: Botsende Beschavingen: Cultuur en Conflict in de 21e Eeuw

mijn stem
3,50 (7)
7 stemmen

Engels
Politiek

367 pagina's
Eerste druk: Simon & Schuster, New York (Verenigde Staten)

De auteur stelt in dit boek het conflict tussen culturen centraal. Oorlogen tussen nationale staten en ideologieën zijn verleden tijd. De toekomstige conflicten zullen verlopen volgens de breuklijnen van culturen en beschavingen. Huntington onderscheidt negen beschavingen in de nieuwe wereldorde, die gedomineerd zullen worden door de westerse enerzijds en de Chinese en islamitische anderzijds.

zoeken in:
4,5
Zeer interessant boek, waarin Huntington beweert dat conflicten sinds het einde de Koude Oorlog voornamelijk hun oorsprong hebben in cultuurverschillen.

In dikwijls controversiële verhandelingen toont hij aan dat 'beschaving' een cruciale rol speelt in het ontstaan, het verloop en de (tijdelijke) beëindiging van conflicten. Via meerdere case studies blijkt hoe vaak grote 'kernlanden' doorslaggevende invloed hebben op hun kleinere broertjes, die hun religie en/of cultuur delen.

Zijn voorspellingen over de opkomst van China en de islamitische heropleving, verwoord in 1996, maken het des te interessanter.

avatar van Radiguet
Ik ga komende week maar eens deze klassieker aandoen - ligt al hopeloos te lang wachten op een leesbeurt.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:17 uur

geplaatst: vandaag om 07:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.