menu

L'Affaire Saint-Fiacre - Georges Simenon (1932)

Alternatieve titel: Maigret en de Zaak Saint-Fiacre

mijn stem
3,58 (6)
6 stemmen

Frans
Detective

251 pagina's
Eerste druk: Fayard, Parijs (Frankrijk)

Als Maigret een geheimzinnig briefje ontvangt, waarin een moord in het plaatsje Saint Fiacre wordt aangekondigd, spoedt hij er zich spoorslags heen. Normaal gesproken zou daar misschien niet direct reden toe zijn, maar in Saint Fiacre is hij geboren! Hij neemt zijn intrek in de herberg van Marie Tatin, die hem niet herkent. Maar Maigret herinnert zich haar wel degelijk. De vroegmis die hij de dag daarop bijwoont, wordt slechts bezocht door een spookachtige verzameling mensen. Marie Tatin overleeft deze mis niet en de verdwijning van haar gebedenboek houdt Maigret het meest bezig. Hij herinnert zich maar al te goed hoe graag hij, lang geleden, zo'n boek wilde hebben.

zoeken in:
avatar van Bobbejaantje
3,5
Een atypisch gevalletje. In deze policier heeft Maigret het onderzoek dan wel in handen maar hij holt achter de feiten aan tot en met de ontknoping. Dat, en daarnaast is het een bijzonder werkje omdat het zich afspeelt in Saint-Fiacre waar Maigret zijn jeugd heeft doorgebracht. Er wordt dan ook wat afgemijmerd, wat ik niet zo gewend ben t.o.v. het meer functioneel gerichte werk van Simenon. Het vloeit zeker allemaal mooi in mekaar. De sfeerschepping is superbe van begin tot eind, je krijgt als lezer het gevoel deel te nemen aan het plattelandsleven in Frankrijk begin jaren ‘30. Er wordt ingespeeld op gevoelens van nostalgie, zoals te verwachten, waarbij de moderne tijd wordt afgezet tegenover de vervlogen tijd ‘toen er nog geen auto’s in het dorp reden’. De context van deze policier is biografisch in tweeërlei opzichten. We leren hier dat Maigret de zoon was van een kasteel rentmeester/manager (le régisseur). Simenon van zijn kant was in de jaren ‘20 een jaar lang secretaris van Markies Tracy waardoor hij het kasteelleven van binnenuit heeft leren kennen en in het boek is een belangrijke rol weggelegd voor de secretaris. Verder is er ook een rol voor een misdienaar, wat Simenon zelf in zijn jeugd was.

Dus een heel goed geschreven sfeervol werkje hebben we hier. En spannend. Echter vind ik de ontknoping wat al te ongeloofwaardig om een echte topscore te kunnen geven.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:12 uur

geplaatst: vandaag om 17:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.