menu

The Help - Kathryn Stockett (2009)

Alternatieve titel: Een Keukenmeidenroman

mijn stem
4,13 (62)
62 stemmen

Engels
Sociaal

464 pagina's
Eerste druk: Amy Einhorn Books/Putnam, New York (Verenigde Staten)

Het is 1962 en de 23-jarige Eugenia, door iedereen Skeeter genoemd, besluit een carrière als schrijfster na te jagen. Naar een onderwerp hoeft ze niet ver te zoeken, als op een dag haar vriendin Hilly vertelt over haar missie in alle huizen van blanke gezinnen een apart toilet te installeren voor de zwarte hulp. Hoe meer Hilly gebrand is op deze vorm van segregatie, hoe meer Skeeter twijfelt aan de ‘gewone’ manier van doen. Ze begint de verhalen te verzamelen van zwarte vrouwen die als hulp in de huishouding werken. De eerste die haar verhaal aan Skeeter durft te vertellen is Aibileen. Ze heeft als hulp al zeventien blanke kinderen opgevoed, maar als haar eigen zoon Treelore verongelukt op zijn werk, kijken de blanke bazen de andere kant uit. Aibileen haalt ook haar vriendin Minny over om Skeeter in vertrouwen te nemen. Minny is al vaker ontslagen dan ze kan tellen, omdat ze haar werkgevers altijd van repliek dient. Het boek dat de drie vrouwen schrijven wordt een ontroerend relaas, met schokkende maar ook warme verhalen, met scherpte, humor en hoop. Hoop voor de zwarte gemeenschap, maar ook hoop voor Skeeter, Aibileen en Minny dat hun dromen niet zo onbereikbaar zijn als ze vreesden.

zoeken in:
avatar van C@rolien
4,5
Wat een mooi en indrukwekkend boek over de rassenscheiding, een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Amerika. De auteur neemt ons mee naar Jackson Mississippi van de jaren 60. Ze vertelt op geloofwaardige wijze het verhaal over Aibileen en Minny, twee zwarte vrouwen die beide werken als hulp in een blank gezin en over Skeeter, de jonge blanke journaliste, die samen met hen hierover een boek wil schrijven.

Vanaf het begin heeft het verhaal me in de greep. Het roept van alles bij me op. Boosheid, vanwege de onrechtvaardigheid, het gevaar en de vernedering, die de vrouwen moeten doorstaan. Lachkriebels, vanwege de humor die schuil gaat in de vaak rake opmerkingen en gedachten van Aibileen en Minny. Ontroering, omdat blijkt dat vriendschap en liefde toch volkomen los staat van huidskleur. De karakters worden zo levendig neergezet, zo goed invoelbaar, dat ik ze als het ware kon zien en horen. Je krijgt een band met hen en daarom heb ik ook na het lezen van de laatste bladzijde, met tegenzin afscheid genomen van deze drie sterke vrouwen.

Eén kleine kritische noot... het zangerig Zuidelijk accent komt vertaald naar het Nederlands niet helemaal tot zijn recht. Dit is echter slechts een kleinigheid in vergelijking met wat het boek je verder als lezer te bieden heeft. Een keukenmeidenroman zou eigenlijk door iedereen gelezen moeten worden. Behalve dat het prachtig geschreven is, zet het je ook tot nadenken. Racisme zit zo diep geworteld dat het, waar dan ook ter wereld, helaas nog lang niet volledig tot de verleden tijd behoort.

Een zeer goed debuut van Kathryn Stockett. Ik ben benieuwd naar de boeken die hopelijk nog van haar gaan verschijnen.

sandra brouwer
Het is moeilijk te geloven dat het hart en hoofd van een mens zo kan worden volgepropt met haat en angst voor de huidskleur van een ander. Zeer indrukwekkend debuut van Stockett. Ik heb het boek in het engels gelezen en ik ben het met C@rolien eens. Het is bijna onmogelijk om het heerlijke zuiderlijke accent goed vertaald te krijgen naar het nederlands. Ik heb van deze vrouwen genoten! Als je het mij vraagt: Lezen!!

avatar van Donkerwoud
Oei, wat een hopeloos slechte vertaling van de titel, het lijkt zo wel alsof het een vrolijke chick-lit is en de synopsis belooft toch een stuk meer dan dat. Gelukkig hoef ik me niet te laten leiden door de oppervlakkige vertalingen.

avatar van Muuske
4,0
Prachtig boek. Het neemt je mee naar een andere tijd waar racisme heel normaal was, zelfs voor de mensen die gediscrimineerd werden. Tot ze tot de ontdekking komen dat ook zij hun stem mogen laten horen. Dit gaat gepaard met veel angst maar ook met veel moed, voor alle betrokkenen.

4,0
Eerst had ik voor mezelf bedacht dat ik dit boek 3 sterren zou geven. Leest lekker weg, maar ik miste iets. Na het einde en nawoord heb ik besloten dat ik het toch een erg mooi boek vind.

avatar van Lalage
4,5
Door het lezen van dit boek begrijp ik hoe bijzonder het is dat de VS nu een 'zwarte' president heeft. Echt een must-read!

avatar van liv2
4,0
Mooi boek, geschreven door een vrouw, over vrouwen en misschien daardoor wel een beetje een boek dat vrouwen meer zal aanspreken dan mannen. De schrijnende thematiek wordt op een 'luchtige' manier beschreven zonder afbreuk te doen aan de vreselijke omstandigheden en het onrecht dat deze vrouwen werd aangedaan. De personages konden me echt boeien en vond ik goed uitgewerkt.

avatar van Dridge
4,0
sandra brouwer schreef:
Het is bijna onmogelijk om het heerlijke zuiderlijke accent goed vertaald te krijgen naar het nederlands. Ik heb van deze vrouwen genoten! Als je het mij vraagt: Lezen!!


Zelf heb ik het Engelstalige audioboek geluisterd , dat is helemaal fantastisch.
4 vrouwen met een vet zuidelijk accent lezen het boek op grandioze wijze voor.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:24 uur

geplaatst: vandaag om 14:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.