menu

Grunbergbijbel: Arnon Grunberg Leest het Boek der Boeken - Arnon Grunberg (2005)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Verhalenbundel
Ideeƫnliteratuur

290 pagina's
Eerste druk: Polak & Van Gennep, Amsterdam (Nederland)

In 'Grunbergbijbel' verzamelt Arnon Grunberg de bijbelverhalen uit de bijbelvertaling van 2004 die hem het meeste raken en licht ze telkens toe. Hierdoor biedt hij een nieuwe kijk op het beroemdste boek uit onze cultuur.

zoeken in:
avatar van Wandelaar
4,0
Bloemlezing van bijbelteksten in de (destijds) Nieuwe Bijbelvertaling, die in 2004 met flink wat promotie werd uitgebracht. Daarbij was er in de pers vooral aandacht voor de literaire waarde van het oude boek. Voor het eerst kwam er ook een literaire editie van de Bijbel op de markt. We denken ook aan De Bijbel volgens Nicolaas Matsier, dat in 2004 verscheen.
Grunberg maakte een selectie van citaten en voorzag zijn keuzes van een kort commentaar.
In zijn inleiding zegt hij:

‘Zeker, het humanisme heeft gretig uit de bijbel geplukt, maar het heeft dat wel zeer selectief gedaan, en veel laten liggen wat het niet kon gebruiken. Dat mag, maar een tekst is of heilig of niet. Men kan moeilijk zeggen: psalm 56 en de tweede helft van Matteüs blijken bij nader inzien toch niet zo heilig. Om van de bijbel een humanistisch instrument te maken moet men oneerbiedig te werk gaan en daar heb ik geen trek in, want ik heb eerbied voor de bijbel.’ (11)

'Laat ik de grote verhaallijnen nog één keer samenvatten opdat u niet verdwaalt. Ik ben uw gids tenslotte.
Eerste revolutie.
Er is één God. Er is een wet. Er is een volk. Het volk is opstandig, maar God verlaat het nooit helemaal, alleen een beetje. God is jaloers op de afgoden.
Tweede revolutie.
Er komt een mensenzoon. Die zegt dat iedereen bij het volk kan horen en die op geniale wijze antwoord geeft op de vraag die in het Oude Testament even wordt aangestipt. Hoe komt het dat wij ons aan de wet houden en toch gestraft worden. Waarom lijden we? (18)'

Arnon Grunberg heeft zo zijn voorkeuren. Ruim aan bod komt het boek Job, het boek Ester, het boek Prediker en in het Nieuwe testament bijna integraal de Bergrede van Jezus en het verhaal van de kruisiging bij Matteüs.

'Ik ben religieus (joods) opgegroeid, maar de bijbel is voor mij, dat zal u niet verbazen, geen heilig boek meer, zoals het dat is voor waarlijk gelovigen, en zelfs in de tijd dat ik min of meer aan de ge- en verboden hield had ik weinig ontzag voor heilige zaken. Wat men zou moeten zijn als men niet in staat is om te geloven, weet ik niet. Het militante van het atheïsme staat me net zo tegen als het voorzichtige, immer twijfelende van het agnosticisme.
Het niet geloven in God moet minstens zo absurd zijn als wel in Hem geloven, zoals overigens ook geloven in liefde of geluk een absurde aangelegenheid is. God is een mogelijkheid, zoals een roman een mogelijkheid is. Je schrijft op wat had kunnen gebeuren, wat voorstelbaar is, je bedenkt wat mogelijk is geweest en dat bedenksel sleept, als het goed is, eerst de schrijver mee en dan de lezer. Dat er in dat bedenksel ook waarheid te vinden is, behoeft geen betoog.(16).'

Heel aardig om te lezen wat Arnon Grunberg er van vindt, het blijft natuurlijk vooral zijn selectie. Hij blijft in ieder geval van de teksten af en probeert ze niet om te buigen naar moderne, meer acceptabele verhalen met een moraal. Een in zekere zin harde werkelijkheid schotelt hij de lezer voor. En komt tot de ontdekking hoe diep-menselijk die verhalen zijn.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:27 uur

geplaatst: vandaag om 10:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.