menu

Palata N°6 - Anton Tsjechov (1892)

Alternatieve titels: Zaal No. 6 | Zaal 6 | Палата № 6

mijn stem
4,11 (18)
18 stemmen

Russisch
Sociaal

72 pagina's
Eerste druk: Roesskaja Mysl' (periodiek), Moskou (Rusland)

Een verhaal over de psychiatrische afdeling van een hospitaal in een achterlijke kleine stad, waar de verschrikkelijkste misstanden heersen. De meest uiteenlopende mensentypen worden afgebeeld. Voor arts Andrej Jefimytsj, die zijn taken schromelijk veronachtzaamd, is patiënt Ivan Dimitrijewitsj de enige inwoner waar hij normaal mee van gedachten kan wisselen.

zoeken in:
4,5
Een mooie verzameling personages en enkele eveneens mooie maar ook wat norse en cynische opvattingen.

Over de oppasser Nikita: 'Hij hoort tot die categorie van simpele, met beide voeten op de grond staande, punctuele stompzinnigen, die de orde boven alles liefhebben en er daarom van overtuigd zijn dat je erop moet slaan.'

En over de psychiater: 'Naast zijn boek staat altijd een karaf met wodka en op tafel ligt, niet op een bord, maar direct op het tafelkleed een gepekelde augurk of een ingemaakte appel. Ieder half uur schenkt hij zich zonder zijn ogen van zijn boek op te heffen een glasje wodka in, dat hij daarna uitdrinkt en dan tast hij zonder op te kijken naar de augurk en bijt er een stukje af.'

Jammer dat Tsjechov hier niet meer waardering/aandacht krijgt.

avatar van Grovonion2
Daar zeg je zoiets, sinds ik Carver lees en waardeer ben ik al aan het uitzien naar werk van Tjechov. Carver wordt namelijk soms als Amerikaanse Tjechov bestempeld. Maar werk van Tjechov is niet zo gemakkelijk te vinden, dacht ik.

avatar van Marcel
De Nederlandse uitgave onder de titel Zaal 6 is een gebundelde uitgave met naast het titelverhaal ook de verhalen Wolodja, Thuis en In het Ravijn.

avatar van Pythia
4,0
Het verhaal doet me aan Het Proces van Kafka denken: de machteloosheid van het individu. Ik zie weinig overeenkomst met Carver, die meer een observator is dan dat hij zijn mening geeft.

avatar van omsk
Die Carver-Tsjechov-parallel is me inmiddels ook een platgelopen pad van hier tot Moskou.

4,5
Op bol.com zijn toch wel aardig wat werken van Tsjechov te vinden, Grovonion2.

Zelf ga ik gauw achter meer materiaal aan.

RealTom schreef:

Jammer dat Tsjechov hier niet meer waardering/aandacht krijgt.

Wat mij altijd weer opvalt, is dat veel mensen alleen het toneelwerk van Tjechov kennen. Hoe fijn die toneelstukken ook zijn, zelf vind ik zijn korte verhalen minstens zo mooi. Ik heb jaren geleden een paar van die verhalenbundels gelezen (al ben ik de titels van bundels en verhalen weer vergeten) en dat was genieten. Veel humor en veel weemoed. Typisch Russisch, dus

avatar van mjk87
3,5
Heel aardig. Mooie beschrijvingen van plaats en personages en een zekere uitdieping van de mens. Fijne sfeer en leuk tijdsbeeld en het vermaakt ook goed. Voor een lange tijd dan. Het einde was wat vervreemdend en hier kon ik niet zoveel mee. Ik vroeg me ook af wat Tsjechov hier nu precies mee wilde zeggen. Ja, ik kan een en ander bedenken, maar overtuigend is dat allerminst. 3,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:54 uur

geplaatst: vandaag om 18:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.