menu

Der Turm. Geschichte aus einem Versunkenen Land - Uwe Tellkamp (2008)

Alternatieve titel: De Toren. Verhaal uit een Verzonken Land

mijn stem
3,83 (3)
3 stemmen

Duits
Historisch / Psychologisch

972 pagina's
Eerste druk: Suhrkamp Verlag, Frankfurt aan de Main (Duitsland)

De toren is letterlijk een vluchtplaats boven de stad Dresden, waar grote heuvelvilla's uit de keizertijd nog krakend vrijheid bieden. We maken kennis met de bewoners van de oude, vervallen villawijk, tijdens de laatste zeven jaar van de dictatuur. Zij behoren tot een groep waarvoor eigenlijk geen plaats was in het socialisme: de burgerlijke intellectuelen. Hier groeit de hoofdpersoon Christian Hoffmann, alter ego van de schrijver, op te midden van zijn familie en talloze bijfiguren. Christian Hoffman wil medicijnen studeren maar moet eerst tegen zijn zin drie jaar lang het leger in. Zijn vader Richard, een vooraanstaand chirurg, maakt zich door een buitenechtelijke relatie chantabel voor de Stasi. Richards zwager Meno Rohde werkt als redacteur voor een uitgeverij, waar hij gedwongen is censuur te plegen. Alle personages laveren tussen aanpassing en verzet in een zieke maatschappij, tot deze met de geweldloze revolutie van 1989 bezwijkt. Maar naast deze drie hoofdlijnen worden er kleinere 'binnenverhaaltjes' verteld die het leven in de DDR kleur geven: Christians naïeve vriendin, die nog gelooft in de propaganda; de kritische schrijfster Judith Schevola, die vermalen wordt door het systeem; de dandyeske schrijver Eschschloraque; de wrede alcoholverslaafde kampcommandant Slokje, wiens methoden en willekeur goed gepast zouden hebben in de Hitler-dictatuur; en talloze anderen.

zoeken in:
Moet DE roman over de val van de muur zijn. Won de Deutscher Buchpreis.

De Nederlandse vertaling schijnt niet heel denderend te zijn. Mijn man is hem nu in het Duits aan het lezen, maar het is pittig Duits. Zal dus nog wel even duren eer ik erin kan beginnen en ik vraag me af of ik er dan doorheen kom.

Heeft al een zeer uitgebreide Duitse wikipedia site en is ook uitgebreid in de kranten becommentarieerd, bijv. hier in de NRC.

Zijn er hier al mensen die erin bezig zijn/ het gelezen hebben?

Melchert
Schitterend verhaal over een grijze grauwe tijd. Een maatschappij waar recht praten wat krom was het credo was. Indrukwekkend beschreven. Mooie stijl.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:16 uur

geplaatst: vandaag om 05:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.