menu

Orlando: A Biography - Virginia Woolf (1928)

Alternatieve titel: Orlando

mijn stem
4,00 (11)
11 stemmen

Engels
Historisch / Biografie

333 pagina's
Eerste druk: Hogarth Press, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Beschrijving van het leven van een zeker jongeling genaamd Orlando. Deze doorloopt verschillende perioden uit de Britse geschiedenis en moet zich daarom aanpassen aan de verschillende maatschappijen. Woolf laat Orlando eenmaal van sekse veranderen om het vrouwonvriendelijke tijdsbeeld extra duidelijk neer te zetten.

zoeken in:
3,5
Sai
Bijzonder en bij vlagen (zeker voor Woolf) behoorlijk luchtig boekje. Het is allemaal niet helemaal in balans, met talloze zijplotjes en lijntjes die niet helemaal worden uitgewerkt, maar het uitgangspunt is interessant en er hangt weer een typisch Woolfiaans sfeertje van vergane adel, relatiegekweel en theefeestjes aan. Daar hou ik wel van. 3.5*

avatar van Raskolnikov
3,5
Tot mijn verrassing opent dit fictieve biografische verhaal met een werkelijk verbluffend eerste hoofdstuk, waarin gebeurtenissen zich in een droomachtige werkelijkheid lijken te voltrekken, enorm beeldend beschreven door Woolf. Teleurstellend dan ook is de kort daaropvolgende passage waarin Orlando transformeert van man naar vrouw. Een fantasieloze en zakelijke verteltrant weet de betovering die tot dan toe opgebouwd werd, daarmee te doorbreken. Niettemin boeit het vervolg nog lange tijd, waarbij schrijverschap, vrouw-zijn, fictie en non-fictie enkele van de thema’s zijn die goed uit de verf komen door het onorthodoxe gegeven (Orlando transformeert niet alleen van man naar vrouw, maar leeft ook een eeuw of 3). Tegen het einde raakte ik dan toch verzeild in waar ik vooraf bevreesd voor was, en dat is de ondoordringbare gedachtestroom die ik ook kende van Mrs. Dalloway, gepaard gaande met de licht hysterische schrijfstijl van Woolf. Heel ouderwets misschien van mij, maar ik houd van een goede balans tussen beschrijvende passages en dialoog, en dat laatste is slechts spaarzaam aanwezig in Orlando. Wel maakt dit laatste deel van Orlando een in stilistisch opzicht gevarieerd boek, zich steeds aanpassend aan het tijdsgewricht dat beschreven wordt. Tezamen met de thematische rijkdom maakt dit een terecht geroemde klassieker, maar doordat het hoogtepunt wat mij betreft al in het eerste hoofdstuk plaatsvindt, mij niet geheel bevredigend.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:41 uur

geplaatst: vandaag om 20:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.