menu

Orlando: A Biography - Virginia Woolf (1928)

Alternatieve titel: Orlando

mijn stem
3,73 (15)
15 stemmen

Engels
Historisch / Biografie

333 pagina's
Eerste druk: Hogarth Press, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Beschrijving van het leven van een zekere Orlando. Orlando komt uit een roemrijk Engels geslacht, maar er is iets bijzonders aan de hand, want Orlando zelf interesseert zich voor literatuur. Het leven van Orlando verloopt op een ongewone manier: het bestrijkt verschillende perioden uit de Britse geschiedenis en de hoofdpersoon moet zich daarom aanpassen aan de verschillende maatschappijen. Dit is des te lastiger, wanneer ook het gender van Orlando niet vast blijkt te liggen.

zoeken in:
3,5
Sai
Bijzonder en bij vlagen (zeker voor Woolf) behoorlijk luchtig boekje. Het is allemaal niet helemaal in balans, met talloze zijplotjes en lijntjes die niet helemaal worden uitgewerkt, maar het uitgangspunt is interessant en er hangt weer een typisch Woolfiaans sfeertje van vergane adel, relatiegekweel en theefeestjes aan. Daar hou ik wel van. 3.5*

avatar van Raskolnikov
3,5
Tot mijn verrassing opent dit fictieve biografische verhaal met een werkelijk verbluffend eerste hoofdstuk, waarin gebeurtenissen zich in een droomachtige werkelijkheid lijken te voltrekken, enorm beeldend beschreven door Woolf. Teleurstellend dan ook is de kort daaropvolgende passage waarin Orlando transformeert van man naar vrouw. Een fantasieloze en zakelijke verteltrant weet de betovering die tot dan toe opgebouwd werd, daarmee te doorbreken. Niettemin boeit het vervolg nog lange tijd, waarbij schrijverschap, vrouw-zijn, fictie en non-fictie enkele van de thema’s zijn die goed uit de verf komen door het onorthodoxe gegeven (Orlando transformeert niet alleen van man naar vrouw, maar leeft ook een eeuw of 3). Tegen het einde raakte ik dan toch verzeild in waar ik vooraf bevreesd voor was, en dat is de ondoordringbare gedachtestroom die ik ook kende van Mrs. Dalloway, gepaard gaande met de licht hysterische schrijfstijl van Woolf. Heel ouderwets misschien van mij, maar ik houd van een goede balans tussen beschrijvende passages en dialoog, en dat laatste is slechts spaarzaam aanwezig in Orlando. Wel maakt dit laatste deel van Orlando een in stilistisch opzicht gevarieerd boek, zich steeds aanpassend aan het tijdsgewricht dat beschreven wordt. Tezamen met de thematische rijkdom maakt dit een terecht geroemde klassieker, maar doordat het hoogtepunt wat mij betreft al in het eerste hoofdstuk plaatsvindt, mij niet geheel bevredigend.

avatar van eRCee
3,0
Naar het mij voorkomt is Orlando een zelfportret van Virginia Woolf. Gevaarlijke valkuil natuurlijk, om de verteller of een personage gelijk te schakelen aan de schrijver, maar in dit geval klopt het denk ik wel. Samen met A room of ones own uit datzelfde jaar (als lezing namelijk uitgesproken in 1928), gaat ze uitgebreid in op de typische Woolf thema's:

Literatuur en leven
Het leven in de geest
De vele identiteiten van een mens
Het stadsleven versus het leven in de natuur
De literatuur over kleine dingen
Vrouw-zijn in een mannenwereld
Alleen-zijn
Jezelf behouden in relatie tot anderen (lees: het huwelijk)


Eigenlijk alles hierin spreekt me aan. Alleen de vorm waarin het in dit geval gegoten is niet. Want Orlando heeft een beetje de stijl van het kolderverhaal en dit subgenre verveelt me nu eenmaal al snel. Ik mis dan toch de verbinding en ontwikkeling van binnenuit die je in een psychologische roman wel kan ervaren. Daarbij is het duidelijk dat Woolf zich op geen enkele manier inhoudt in haar stijl, wat een bont maar ook wat overdadig (vermoeiend?) geheel oplevert. Dus de waarde van Orlando zit 'm in: een beter begrip krijgen van de schrijver Virginia Woolf.

(En die transformatie halverwege is natuurlijk een prachtvondst!)

Gast
geplaatst: vandaag om 08:59 uur

geplaatst: vandaag om 08:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.