menu

The Da Vinci Code - Dan Brown (2003)

Alternatieve titel: De Da Vinci Code

mijn stem
3,51 (758)
758 stemmen

Engels
Detective / Thriller

454 pagina's
Eerste druk: Doubleday, New York (Verenigde Staten)

In Parijs loopt professor Robert Langdon een afspraak mis met de conservator van het Louvre omdat die kort daarvoor is vermoord. Langdon is de belangrijkste verdachte, ook al omdat de man voor hij stierf zijn naam op de grond heeft geschreven. Hij beseft dat de conservator aanwijzingen heeft achtergelaten die alleen hij kan ontcijferen: symbolen die verwijzen naar de werken van Da Vinci. Geholpen door een agente maakt Langdon zich uit de voeten en begint de speurtocht naar het motief voor de moord en naar de betrokkenheid van het Opus Dei. Want met name de katholieke kerk zit niet op de oplossing te wachten. Ondertussen zitten de politie en de moordenaar hen op de hielen...

zoeken in:
avatar van Grovonion2
3,0
worm schreef:
Tegenvaller. Ben er aan begonnen omdat een hype was. Meeste hypes probeer ik te lezen en iedere keer weer heb ik het gevoel dat ik er in ben getrapt.
Zo ook deze keer
Veel te snel geconstrueerd verhaal. Zit geen rust in. Personages gaan nooit echt leven omdat we nergens fatsoenlijke karaktereigenschappen te lezen krijgen.
Geen broodnodige tegenstrijdigheden, geen innerlijke demonen, niets!
Dat de feiten geen feiten zijn, kan ik nog wel mee leven. Het stoort mij veel meer dat het boek zo plat is als een dubbeltje.
Misschien raak je snel teleurgesteld omdat je het verkeerde zoekt in zo'n ge-hypete boek. Zo is bijvoorbeeld een belangrijke karakteristiek van een page-turner dat het verhaal vooruitgaat, en is het hoofdpunt niet per se karakter-ontwikkling. Dat interesseert mij in dit boek veel minder dan de interessante link tussen bestaande, deels historische locaties en hun bijverzonnen betekenis in de context van de kerk.

5,0
Ik vind dit boek het beste boek dat ik ooit gelezen heb. Fictie of deels werkelijkheid maakt mij allemaal niks uit. Indrukwekkend en erg beeldend beschreven

avatar van misterfool
Leuke thriller met vele historische referenties naar onder andere: de tempeliers en Leonardo Da Vinci. Leest als een sneltrein en heeft meerdere indrukwekkende plottwists en openbaringen. Eigenlijk is Dan Brown een beetje een Umberto Eco light. Dat is een voordeel,maar ook een nadeel. De laatsgenoemde is nog tien maal indrukkwekkender. Toch een heel behoorlijk Boek.

avatar van Mai-K
4,0
Goed boek, erg spannend en je leest het is een ruk uit. Historisch en feitelijk natuurlijk niet allemaal even waar, maar daar kan ik wel mee leven. Karaktervorming e.d. heb je grotendeels al in het Bernini mysterie gehad. De Da Vinci Code blijft natuurlijk een vervolg hierop.

Brunniepoo
De film viel me niet tegen, het boek wel (en dan waren mijn verwachtingen al niet bijster hoog). Bijzonder vergezocht plot, nogal simplistisch in de uitwerking bij tijd en wijle. Het is mijn genre al niet, maar er bestaat vast een hoop beters op dit gebied.

avatar van puckb96
0,5
Conspiracy-bullshit lul-verhaal met complexe mystiek die geen ene kant op kan door de geforceerde manier van schrijven.

Ebenezer Scrooge
Veel schrijvers pikken een graantje mee van Brown's succes.

Zo heb je bijvoorbeeld De Rembrandtcode en Het Michelangelo Mysterie.

Wat valt er binnenkort te verwachten?

Het Geheim van Bob Ross?

Het Dick Bruna Mysterie?

Spr77
Goed geschreven, spannend, een vleugje romantiek en met interessante opvattingen over het begin van het christendom.

avatar van NYSe
3,5
Heb ik deze een 3,5 gegeven? Dat moet toch gebaseerd zijn op wat het me jaren daarvoor, als tiener, gedaan heeft. Ik zou me hier toch maar weer eens aan moeten wagen, want als ik er nu aan terugdenk kan ik me nauwelijks enige positieve eigenschappen naast het plat-vermakelijke aspect ervan voor de geest halen.

3,0
Puur gelezen omdat ik het vroege christendom als geschiedenisonderwerp interessant vindt; evenals complottheorieën etc.. Het boek was zeker op zijn manier spannend, omdat er actie in zit, en het mysterie openbaart zich. Al was het halverwege al duidelijk dat Sophie('s bloedlijn) de Graal is. Dus restte mij enkel doorlezen om er achter te komen hoe zíj er achter kwam. En dan sluit het boek met een 'happy-end'. Net als Stephen King doet: veel beloven, weinig waarmaken. Al kloppen lang niet alle geschiedenisfeiten, wat ook zeker niet hoeft, want veel zeker wél, is het voor mij wel een leuk naslagwerk omtrent deze theorie. Wat ik beetje makkelijk/jammer vond is dat bijna alleen opa de hele speurtocht stuurde, en niet de speurtocht zichzelf. En met het slappe einde, máár met de interessante uiteenzetting van dit complot heb ik het toch wel met plezier gelezen, de vaart zat er ook in door de snelheid dat de gebeurtenissen zich elkaar opvolgden. De personages waren slecht uitgewerkt, maar boeide mij in deze niet zo. Dus: 3.0*

3,5
Moeilijk te beoordelen omdat het zo een bekend boek is. Ik heb een 3,5 gegeven. Ik heb de film nooit gezien en had er uiteraard al veel over gehoord. Het kost veel moeite om het boek te lezen terwijl de film ervan bestaat, maar het was de moeite waard. Zoals steeds kostte het enkele pagina’s om erin te geraken, maar eenmaal dat gebeurde was het wel degelijk een zogenaamde pageturner met heel veel interessante feiten. Het opzoeken naar hoe de personages in de film eruitzagen en door wie ze gespeeld werden loerde steeds om de hoek, maar ik heb me meermaals kunnen bedwingen. Ik ben nooit fan van actiescènes en zo zaten er noodzakelijkerwijs wel enkele in. Aangezien ze op zoek gingen naar het allerhoogste kon het einde alleen maar tegenvallen. Ik was zeker niet teleurgesteld, maar mijn klomp brak ook niet om het zo te zeggen. Alweer fier dit uitgelezen te hebben. Op naar de volgende!

PS: het spanningsveld tussen Langdon en Sophie vond ik wel leuk subtiel gehouden.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:24 uur

geplaatst: vandaag om 21:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.