menu

A Room with a View - E.M. Forster (1908)

Alternatieve titel: Een Kamer met Uitzicht

mijn stem
3,91 (17)
17 stemmen

Engels
Romantiek

224 pagina's
Eerste druk: Edward Arnold, Londen (Verenigd Koninkrijk)

De jonge Britse Lucy Honeychurch reist met haar Chaperonne Miss Bartlett naar Florence. Daar krijgen ze niet de beloofde 'kamer met uitzicht' en dat stoort hen mateloos. Deze teleurstelling brengt hen in contact met andere hotelgasten waarna er een gevaarlijke relatie ontstaat tussen Lucy en een zekere George Emerson. Ze ontvluchten Italië, maar enige tijd later blijken de nieuwe eigenaren van een huis in hun dorp Mr. Emerson en zijn zoon George te zijn.

zoeken in:
avatar van Grovonion2
4,0
Een prachtige roman, heerlijk Engels en met een romantisch verhaal in het genre van Austen. De vergelijking gaat natuurlijk niet/helemaal op, overeenkomsten zijn de locatie (alhoewel dit zich natuurlijk ook voor een deel in Italië afspeelt) en de acteurs die allemaal in de gegoede klasse leven. Het speelt zich natuurlijk een eeuw later af, sporadisch komt er wel eens een motorvoertuig langs.
Maar waarom ik in eerste instantie met de vergelijking afkom is omdat ook in Forster's verhaal de karakters beperkt worden door het keurslijf van viktoriaanse stijl waarin bedaarheid en beheersing belangrijker zijn dan persoonlijkheid en het opkomen voor jezelf. Hij graaft evenzeer in de zielsroerselen en hartsverlangens van een jonge dame. De verschillen zijn op dat vlak subtieler maar belangrijk. Waar bij Austen de vrouwelijke karakters slechts gebruik maken van de voorziene spelregels proberen de dames in 'A Room with a View' op een heel subtiele manier buiten de lijntjes te kleuren.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:03 uur

geplaatst: vandaag om 23:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.