menu

God Is Gek: De Dictatuur van het Atheïsme - Kluun (2009)

mijn stem
1,97 (17)
17 stemmen

Nederlands
Ideeënliteratuur

59 pagina's
Eerste druk: Ten Have, Amsterdam (Nederland)

Slechts 14% van alle Nederlanders gelooft absoluut niet in een God of hogere macht en zegt overtuigd atheïst te zijn. Ik kreeg de afgelopen jaren de indruk dat die 14% allemaal bij de opiniërende media terechtgekomen is,’ schrijft Kluun in 'God is gek'. Hij gaat bij opiniemakers, wetenschappers en filosofen op zoek naar antwoorden op de vragen ‘Bestaat God?’, ‘Is er leven na de dood?’, ‘Weet u dat zeker?’. Maar hij komt zelf ook uit de kast. Openhartig vertelt hij over zijn spirituele zoektocht, die begon met de dood van zijn vrouw. Uitgave in het kader van de Maand van de Spiritualiteit 2009.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
Klinkt interessant. Ik ben momenteel veel bezig met de Islam en dan zie ik toch hoe apart het eigenlijk is dat religie bij ons zo op de achtergrond is geraakt. Lijkt me niet dat Kluun verrassende antwoorden gaat leveren, maar je weet maar nooit.

Wat ik aan promotie heb gezien van Kluun, was werkelijk beschamend. In verschillende talkshows toonde Kluun zich volstrekt onwetend van elke traditie op dit gebied. Heb hem verder ook niet op enige doordachte visie met enige diepgang kunnen betrappen. Links laten liggen dit pleidooi voor ietsisme.

Vlas
Kluun lijkt ook niet echt een standpunt te hebben

2,0
Een korte essay over wat Kluun en andere mensen over god vinden. En hoe over God nagedacht wordt in de maatschappij. Binnen een uur heb je het boekje uit maar er staat niets vernieuwds dan wel interessants in.

avatar van gert_r
3,0
In 2010 verscheen er een herdruk die was uitgebreid met een aantal extra's en reacties:
- een transcriptie van een gedeelte van een uitzending van Pauw en Witteman;
- een recensie van Frank G. Bosman in Katholiek Nieuwsblad;
- een recensie van Elsbeth Etty in NRC Handelsblad;
- een artikel van Herman de Regt en Hans Dooremalen in Brabants Dagblad en lezersreacties daarop;
- een gedeelte uit een preek van ds. Robert Blauw, gehouden in de Ter Coulsterkerk in Heiloo.

ags50
Volgens mij wordt iedereen in Nederland toch het dictaat van het christendom opgelegd (of zoals dat kennelijk politiek correct heet: de joods-christelijke traditie. Die uitdrukking alleen al doet mij gillen om toiletpapier.) hoewel velen dat niet weten. Hiervan zou ik zo een aantal punten kunnen opnoemen maar dan loop ik de kans dat dit bericht wordt verwijderd. Eén ding toch: de verplichte zondagsrust en daarmee samenhangend de ophef wanneer een bepaalde nationale viering op een zondag valt en her en der in Nederland dan naar de zaterdag wordt verplaatst. Van een dictatuur door het atheïsme (ook zo'n vreemde uitdrukking: van oorsprong de betekenis van zonder/geen god, maar daarmee geef je al aan dat zoiets als een god zou bestaan!) is mijns inziens niets te merken.

avatar van the Cheshire cat
Daar is ook inderdaad niets van te merken. Vervelend boek vond ik het. Het mooiste vond ik nog het zinnetje 'Maar ook de in een draak van een roman verpakte spirituele boodschap van De Celestijnse Belofte was in de jaren negentig een hit...'
Op de mening van Eddy Terstall of Theordor Holman zit volgens mij ook niemand te wachten.

Wel 'iets' beter dan 'Komt Een Vrouw Bij De Dokter'.

avatar van the Cheshire cat
En dit stukje over het schrijven van zijn boek 'Komt een vrouw...' vond ik ook zo typerend:

Nooit in mijn leven had ik een minuut de ambitie gehad om schrijver te worden, nooit had ik iets geschreven wat verderging dan een boodschappenbriefje, een marketingrapport of een artikel in Adformatie en nu schreef ik ineens hele dagen en avonden, wilde niks anders meer. Plankgas.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:07 uur

geplaatst: vandaag om 06:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.