menu

Syngué Sabour - Atiq Rahimi (2009)

Alternatieve titel: Een Steen van Geduld

mijn stem
3,17 (3)
3 stemmen

Frans
Sociaal

155 pagina's
Eerste druk: POL, Parijs (Frankrijk)

Een vrouw waakt bij haar man die, door een kogel in zijn nek, in coma van een missie is teruggebracht. Het huis staat in oorlogsgebied, haar buren worden gemarteld en onthoofd. Ze brengt haar dochtertjes onder bij haar tante en blijft zelf waken bij het lichaam van haar man. Dagenlang herhaalt de vrouw de gebeden die de imam haar heeft opgedragen. Ze geeft zichzelf de schuld, vervalt in waanzin, totdat ze zich realiseert wat voor leven ze tot dan toe heeft geleid: vernederd en mishandeld door haar vader, uitgehuwelijkt en in de echt verbonden zonder dat haar echtgenoot aanwezig was, sindsdien als slaaf vernederd door haar schoonfamilie en, als haar man eenmaal gearriveerd is, door hem genegeerd en als seksueel object gebruikt.

zoeken in:
avatar van JJ_D
Heeft de prestigieuze Prix Goncourt gewonnen. Werd nochtans negatief ontvangen in de Belgische pers als zijnde de zoveelste verzameling cliché's.

avatar van eRCee
Daar kan ik me, de plotomschrijving lezende, wel wat bij voorstellen ja.

avatar van Bassievrucht
Ik weet relatief weinig van Afghanistan en de cultuur daar af, dus ik weet niet of ik me aan die clichés zou storen, als die er zijn, want dat is natuurlijk een mening. Het Parool vindt blijkbaar van niet, of heeft er geen moeite mee, want geeft vijf sterren.

avatar van JJ_D
Interessant toch, dat de meningen zo uiteenlopend zijn!

3,0
Jos Gysels heeft gelijk. Prachtig geschreven.

avatar van JJ_D
Uit pure frustratie opgegeven na 40 bladzijden kinderachtig, meelijwekkend gezwans. Een sentimenteel relaas op maat gesneden van het Disney-publiek, zo lijkt het. Stilistisch ronduit zwak en pseudo-poëtisch op een bijna hoogdravende manier, verhaaltechnisch te stereotiep.

Tot dusver walgelijk en dus vroegtijdig het lezen gestaakt.

avatar van Bassievrucht
Meteen het abonnement op Parool opgezegd?

avatar van JJ_D
De Standaard, hier in België, was ook niet enthousiast. Ik ben kortom een tevreden klant.

avatar van -JB-
3,0
Deze Prix Goncourt winaar uit 2009 vertelt het dramatische verhaal van een Afghaanse vrouw die midden in een oorlog haar bewusteloze man verzorgd en ondertussen haar persoonlijke geheimen oprakelt in een staat van psychische verwarring. Het verhaal geeft een goed beeld van de positie van de vrouw in het gezin in Afghanistan en hun rol tijdens de oorlog.
Toch is het geen enorm geslaagd boek en dit komt voornamelijk doordat het gekozen perspectief wringt met het vermogen om in te leven in het hoofdpersonage. Juist dit inlevingsvermogen is belamgrijk om de dramatische gebeurtenissen zelf te kunnen voelen. Maar doordat het boek alles beschrijft vanuit wat de bewusteloze man vanuit de kamer hoort en ziet (of misschien zou kunnen horen/ zou kunnen zien), blijf je als lezer afstand houden. Hierdoor worden de beschrijvingen een beetje kitsch en missen ze de kracht die nodig is om dit verhaal ten volle te waarderen.
3*

Gast
geplaatst: vandaag om 04:32 uur

geplaatst: vandaag om 04:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.