menu

Imarat Ya’qubian - Alaa al Aswani (2002)

Alternatieve titels: Het Yacoubian | عمارة يعقوبيان | The Yacoubian Building

mijn stem
3,33 (3)
3 stemmen

Arabisch
Sociaal

272 pagina's
Eerste druk: American University in Cairo, Cairo (Egypte)

Het vervallen Jacobian vormt een uitvergroting van de Egyptische maatschappij. In een roemrijk verleden was het een luxe gebouw voor de jet set van rijke buitenlanders en de adel, maar tijdens de politiek van Nasser is het verworden tot een plek waar zowel rijk als arm woont. De karakters zijn vanuit diverse rangen en standen. Zaki Bey el Dessouki is een notoire rokkenjager die door zijn zuster uit zijn appartement wordt gepest. Taha El Shazli ziet zijn droom tot politieofficier verpest worden als hij op de politieacademie wordt geweigerd om zijn afkomst. Hatim Rasheed is een homoseksueel die zich laat gaan in decadentie en onoirbaar gedrag. En zo zijn er meerdere karakters wiens rol in het leven van hogerhand bepaald is en die door het noodlot getroffen worden.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
3,0
In mijn verkenning van de Arabische literatuur ben ik op het pad gekomen van deze internationale hit. Het boek schijnt in het Midden Oosten nogal wat teweeg te hebben gebracht als controversiele bestseller. De thema's zijn dan ook niet mals: religieuze hypocrisie, homofilie, seksuele losbandigheid. Maar is het echt een goed boek? Ik vond zelf dat het een beetje leed onder een immense hoeveelheid aan karakters. Het zijn er zoveel dat geen van de verhaallijnen erg veel diepgang meekrijgen. De schrijver Alaa al-Aswany heeft met dit boek bewezen dat hij een confrontatie met misstanden in zijn Egypte aankan, maar het is bij lange na nog geen Nagieb Mahfouz. Ik hoop dat hij in zijn schrijversschap leert doseren met het aantal verhaallijnen.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:18 uur

geplaatst: vandaag om 09:18 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.