menu

Imperial Bedrooms - Bret Easton Ellis (2010)

Alternatieve titel: De Figuranten

mijn stem
3,31 (31)
31 stemmen

Engels
Sociaal

224 pagina's
Eerste druk: Albert A. Knopf, New York (Verenigde Staten)

25 jaar na 'Less Than Zero' keert Clay terug naar Los Angeles om zijn nieuwe film te casten. Al snel circuleert Clay terug in zijn vertrouwde omgeving en merkt hij dat er niet veel veranderd is. Zijn voormalige vriendin Blair en haar biseksuele echtgenoot Trent houden feestjes die bulken van Hollywood-types van verschillende rijkdom en roem. Zijn vriend Julian is afgekickt en runt een uiterst discreet escortebureau en hun voormalige dealer Rip, onherkenbaar door plastische chirurgie, houdt zich bezig met zaken die nog dubieuzer zijn dan die van 25 jaar geleden. Maar Clay heeft ook zijn eigen demonen die hem proberen te vernietigen wanneer hij in contact komt met Rain Turner, een aspirant actrice. Wanneer hij ontdekt dat zij mysterieuze contacten heeft met Julian en Rip moet hij alles doen om de controle over zijn leven niet te verliezen.

zoeken in:
3,0
IMPERIAL BEDROOMS is prima zelfstandig leesbaar, maar alleen al voor de opening is het leuker om LESS THAN ZERO gelezen te hebben. Gezien het toch een dun boekje is, geen extra moeite. En zo plaats je IB meteen in zijn juiste context.

3,0
De laatste zin van IMPERIAL BEDROOMS zegt eigenlijk alles over hoofdpersonage Clay dat je van hem moet weten: "I never liked anyone, and I'm afraid of people".

Bret Easton Ellis' nieuwe roman gaat wederom over een groep mensen die 'dood van binnen zijn', verstrikt in een web van leugens en bedrog, opgezet door hun eigen hebzucht of in hun zoektocht naar succes en faam. Geen van allen zijn ze likeable, over al hun kwellingen hangt de air dat ze hun misere over zichzelf hebben afgeroepen.

Dat Ellis een troosteloos landschap weet te schetsen, is inmiddels wel bekend. Maar waar een Chuck Palahniuk het nog tongue-in-cheek weet te brengen, met nieuwe satirische inzichten, is Ellis de laatste tijd vooral pessimistisch en deprimerend zonder reden. Welja, misschien toch. Ongetwijfeld wordt L.A. bevolkt door actrices die zichzelf in sexschandalen storten om de top te bereiken. Tsja. Dit gedrag beschreef de man eerder al, en vooral: veel beter. Inmiddels is het niet meer dan een variatie op een thema.

LESS THAN ZERO toonde toendertijd op meedogenloze wijze een vergeten generatie. IMPERIAL BEDROOMS begint zeer sterk in zijn referentie aan deze cult klassieker, maar zodra dit verlaten wordt verzakt het verhaal in een nakomertje. Onderhoudend en stilistisch prima (hoewel niet heel opmerkelijk), maar het is lastig van je af te schudden dat het ook redelijk zinloos is. 3*

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Ik zag vandaag de Nederlandse uitgave in de winkel liggen. Wat een flutding voor 20 piek.

vermeerf
PeterW schreef:
Ik zag vandaag de Nederlandse uitgave in de winkel liggen. Wat een flutding voor 20 piek.


En toch moest ik het kopen

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Ik zou dan toch eerder de Engelse versie kopen voor 7,50.

vermeerf
Omdat hij zo dun is in een paar uur gelezen. Erg goed, waardig vervolg op Minder Dan Niks. Ellis wederom in topvorm!

deze heeft een goede recensie gekregen van de volkskrant. ik ben erg benieuwd, ik ben sowieso al een fan van bret easton ellis, dus ik ga 'm snel aanschaffen

avatar van thomzi50
3,5
Doordat ik Ellis´ debuut niet had gelezen vond ik het af en toe wat latsig bij te benen, maar ergens leek dat me ook geen prioriteit bij dit verhaal: de enorem vaart die erin zit lijkt ook deels juist te zijn gemaakt om als lezer telkens wat in de war te brengen - wat op zich bijzonder erg knap gedaan wordt, maar het zorgt toch voor een zekere afstand, die helaas niet wordt gecompenseerd met humor en zelden met mooie zinnen. Vandaar slechts 3,5*.

avatar van HankMoody
2,0
Deze een tijd geleden terug gelezen en vind het maar een mager vervolg.

Het thriller element werkte niet voor mij en vond het niet zo speciaal. Het shock effect van 'Less then Zero' is hier in mindere mate aanwezig en nogal geforceerd aanwezig. Het hele iedereen is acteur en doet zich anders voor dan hij is en heeft weer andere motieven is leuk maar niet helemaal sterk uitgewerkt vind ik. Dit boek deed me gewoon niks, zaten wel een paar aardige dingen in en het leest als een trein vandaar een 2.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:47 uur

geplaatst: vandaag om 14:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.