menu

Vloed - Susan Smit (2010)

mijn stem
3,50 (7)
7 stemmen

Nederlands
Historisch / Romantiek

304 pagina's
Eerste druk: Lebowski, Amsterdam (Nederland)

Noordwijk, 1899. Adriana van Konijnenburg weigert haar eerste huwelijksaanzoek. Liever zit ze te lezen of te schrijven, zoals haar vroegere speelkameraadje Henriëtte Roland Holst. Haar vader, hotelier en reder, verandert het vissersdorp in een mondaine badplaats door badkoetsjes op het strand te zetten en een badhotel te beginnen. Als Adriana liefdadigheidswerk doet in een clubhuis voor vissers ontmoet ze Jacob, een jonge visser op wie ze verliefd wordt. Het verschil in klasse is groot en de verhouding strandt. Ze stort zich op haar poëzie en laat zich schaken door een ober die in een van de hotels werkt, een charmeur en bastaardkind van Willem iii. Ze wordt onterfd en verbannen uit Noordwijk, maar kiest vol overgave voor de liefde, alsof ze alsnog de juiste keuze wil maken. Jaren later, als ze inmiddels moeder is, levert ze de grootste strijd van haar leven om terug te keren…

zoeken in:
3,5
Boek geeft een interessante blik op een tijd die nog niet zo lang achter ons ligt. De romantische strijd zal dameslezers meer aanspreken dan herenlezers.

avatar van Jason82
4,0
Ok, nu durf ik dus niet meer toe te geven dat dit verhaal me wel interessant lijkt...

avatar van Lalage
Ik las dit zes jaar geleden en vond het toen een mooi boek! Dus gewoon lezen hoor Jason82

avatar van Jason82
4,0
Staat genoteerd op mijn "bieb" lijstje Lalage!

avatar van Molly.
3,0
Mooi boek, geschreven voor de dromers onder ons. Jammer dat het einde een vogelvlucht neemt, waardoor het wat 'afgeraffeld' aan doet.

avatar van Jason82
4,0
Fijn boek, mooi om mee te leven met een jongedame in een tijd waarin alles net even anders ging dan nu (rond 1900). Alhoewel, keuzestress en twijfels, het niet doorpakken op kansen die voor het oprapen liggen, in een vlaag van overmoed juist levensbepalende beslissingen nemen gebaseerd op af-hoc sentimenten, en van dit alles jaren na dato vreselijk veel spijt hebben.... Dit verhaal kon zich eigenlijk ook in het hier en nu afspelen. Wie kent dit niet, op groot of klein niveau? Zeker op mijn leeftijd herkenbaar, als je je ineens beseft dat veel dingen in beton gegoten zijn. Wat als ik toen... ach hou op, nogmaals we kennen het vermoedelijk allemaal.

Lalage, bedankt voor de leestip. Ik heb met veel plezier gelezen!

Gast
geplaatst: vandaag om 17:41 uur

geplaatst: vandaag om 17:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.