menu

De Vuurvliegjes Achterna: Een Vlucht naar de Vrijheid - Martin Šimek (2009)

mijn stem
3,33 (3)
3 stemmen

Nederlands
Autobiografische Roman

173 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Eigenlijk is ieders leven een boek, maar zeker dat van Martin Simek.Het is als verhaal niet kapot te krijgen, of de schrijver zou van slechten huize moeten komen. Maar Simek komt van goeden huize. Letterlijk ook. Dat maakte hem bij zijn geboorte al meteen tot vijand van het volk. In 1968 ging het IJzeren Gordijn tijdens de Praagse lente heel even op een kier. De negentienjarige Martin Simek vluchtte. Het was een vlucht naar voren, naar de zo fel begeerde vrijheid. Bijna door toeval kwam hij in Nederland terecht. De kersverse vluchteling vroeg zich al snel af waarom de mensen hier de vrijheid niet is aan te zien. Kinderlijk blij als hij was met alles, voelde hij zich soms een stralende idioot te midden van zijn nieuwe landgenoten.

zoeken in:
avatar van Nicolage Rico
3,5
@ Janna Ninja: ik kan niet begrijpen dat je dit boek 2* geeft. Heb je ook argumenten? Of hou je gewoon niet van het onderwep communisme? Dat kan ik begrijpen, maar dan had je boek niet hoeven te lezen.

Martin Simek geeft heel goed weer wat het communisme was in Praag. Hij legt heel subtiel uit dat het communisme hem verschrikkelijk tegen zat en dat hij een vluchtweg wist te vinden - met de gevolgen dat hij zijn familie niet meer zag [/spoier].

Erg mooi boek, met mooie zinnen en de nodige humor tussendoor.

4*

Gast
geplaatst: vandaag om 16:39 uur

geplaatst: vandaag om 16:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.