menu

Eating Animals - Jonathan Safran Foer (2009)

Alternatieve titel: Dieren Eten

mijn stem
4,17 (53)
53 stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur

352 pagina's
Eerste druk: Little Brown and Company, New York (Verenigde Staten)

In een synthese van filosofie, literatuur, wetenschap en undercoverjournalistiek onderzoekt Foer in Dieren Eten de verschillende verhalen die we onszelf vertellen om ons eetgedrag te rechtvaardigen – van folklore tot populaire cultuur, van familietradities tot westerse mythen – en laat hij zien hoe die verhalen onze onwetendheid in stand houden.

zoeken in:
avatar van Freud
4,5
Tot nu toe hebben drie boeken mijn kijk op de wereld fundamenteel veranderd: Cradle to Cradle dat me duidelijk maakte dat er echt iets te doen is aan onze vervuilende manier van leven, The Shock Doctrine, dat me duidelijk maakte dat het kapitalisme veel meer kapot gemaakt heeft dan de kruidenier om de hoek, en dit boek, dat me na een half jaar vegetariër-bestaan ineens duidelijk maakte waarom ik dat eigenlijk aan het doen was. Het is gestart uit milieu-overwegingen en die overwegen nog steeds (met alle respect, maar ik heb prinicipieel niets tegen het doden van dieren om ze op te eten), maar dit boek heeft me weten te overtuigen dat het eten van vlees in onze maatschappij veel en veel fouter is dan het op je geweten hebben van wat koeienscheten. Foer benadrukt regelmatig dat het hierbij niet gaat om sentimentalisme of overdreven dierenliefde: als je echt weet hoe je biefstuk of kippenbil op je bord is terecht gekomen, kun je hem gewoon niet meer met een gerust geweten opeten. Dat wel doen, is je verstand opzij schuiven ten voordele van louter hongerdrift: dat is een veel minder rationele handeling. Eigenlijk zouden trouwens vooral die mensen die echt van vlees beweren te houden, bij het besef van wat voor industrieel geproduceerde rommel ze eigenlijk op hun bord krijgen, geen biefstuk meer mogen aanraken...

Safran Foer heeft met dit boek een internationaal manifest van het vegetarisme afgeleverd waarbij zijn grootste verdienste is dat hij (toch minstens in het begin) daarin met open geest op onderzoek gaat. Dat hij dat niet lang volhoudt is natuurlijk niet zijn schuld, maar een logisch gevolg van zijn onderzoek zelf. Hij schrijft zijn boek op zijn gekende manier, met voortdurende perspectiefwissels en experimenten met vertelvormen, wat het lezen vaak veraangenaamt, maar verhindert dat hij zijn betoog echt logisch kan opbouwen. Meteen ook het grootste probleem van dit boek: het gaat van de hak op de tak en mist voor een non fictie manifest ook een duidelijk besluit - dit moet de lezer tussendoor zelf samenstellen, en dat werkt hier niet zo goed. Maar dat zijn details, hij levert hier een heel breed en goed gedocumenteerd verhaal af dat de veeteelt- en vleesindustrie in al zijn facetten belicht, van kip tot koe, van ei tot biefstuk, van de prehistorie tot in de vleesfabriek.

Over de inhoud wil ik het hier niet hebben - het boek bevat zoveel informatie dat die ook moeilijk hier weer te geven valt. Ik heb het boek bij ons thuis een maandje wat laten rondslingeren op de salontafel waar mijn huisgenote het op een gegeven moment uit verveling is beginnen lezen - ze eet nu ook geen vlees of vis meer. Dat lijkt me nog het beste bewijs

avatar van the Cheshire cat
4,5
Sterke titel. Dit werk kan gezien worden als het (papieren) uithangteken van de dierenrechtenbeweging én het veganisme, hoewel ik wel het idee heb dat het enkel en alleen gelezen wordt door mensen die al vegetariër of veganist zijn of sowieso al van plan waren dat te worden en dat het helaas niet de groep mensen bereikt die er niet mee bezig is, of niet genoeg. Zelf las ik dit boek op het moment dat ik al geen vlees meer at, desondanks bleek het toch een echte eye-opener voor mij en dan vooral wat betreft die keiharde, confronterende cijfers waar Foer zijn lezer herhaaldelijk mee om de oren mept. Ik wist dat het erg was, maar zó erg? Die haast onwerkelijke aantallen geslachte dieren; de gemiddelde Amerikaan eet er in zijn leven zo'n 21.000!. Vijf pagina's volgeschreven met de woorden 'invloed' en 'verbijstering' en iedere letter staat dan voor 1 dier. Nou, dat komt wel even binnen.
Scherpzinnig ook, over het woord 'stress' bijvoorbeeld dat te pas en te onpas wordt gebruikt als men het heeft over dieren in de vee-industrie. Niet alleen in de journalistiek, jammer genoeg wordt het ook door dierenrechtenorganisaties gebruikt. 'Hittestress', ook al zo'n fijn eufemisme voor dieren die bij extreem hoge temperaturen worden vervoerd. Bij stress denk ik aan iemand die te veel hooi op z'n vork neemt of veel piekert. Dit is geen stress, dit is lijden. Wat Foer dus zegt: Stress, een woord dat in de bio-industrie wordt gebruikt om te verhullen wat er echt wordt bedoeld, namelijk: LIJDEN.
Toch denk ik dat, hoe goed ik dit boek ook vind, beelden effectiever zijn dan woorden. Paul McCartney zei ooit dat als slachthuizen glazen wanden hadden, iedereen vegetariër zou zijn. Maar intussen is er wel veel veranderd gelukkig. Dingen worden transparanter, iedereen heeft een camera op zak en alles wordt gefilmd en op social media gezet waardoor er steeds meer bewustwording is ontstaan. De muren van de slachthuizen hebben inmiddels raampjes gekregen zeg maar.

Foer voor de geest (en het hart).

Gast
geplaatst: vandaag om 13:21 uur

geplaatst: vandaag om 13:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.