menu

Erections, Ejaculations, Exhibitions and General Tales of Ordinary Madness - Charles Bukowski (1972)

Alternatieve titels: Verhalen van Alledaagse Waanzin | The Most Beautiful Woman in Town | Fuck Machine en Andere Verhalen van Alledaagse Waanzin

mijn stem
3,64 (21)
21 stemmen

Engels
Verhalenbundel
Sociaal

234 pagina's
Eerste druk: Black Sparrow Press, Santa Rosa (Verenigde Staten)

De verhalen in deze bundel spelen allemaal in de periode dat Charles Bukowski nog niet de aandacht van de wereld op zich gevestigd had, maar eerder die van huisbazen, schuldeisers, drankhandelaren, bookmakers en soms van de politie. In alle verhalen wordt strijd geleverd tegen een vijandige wereld, in de vorm van armoede, de wet, andere verschoppelingen, de drank en te veel eisende vrouwen.

zoeken in:
avatar van slowgaze
4,5
Erg sterke bundel verhalen, met enkele ontzettend goede uitschieters. Humor om te lachen op het eerste gezicht, existentialistisch triest als je er bij nadenkt.

yorgos.dalman
Tales of ordinary madness vormt samen met het boek The most beautiful woman in town het complete Erections, Ejaculations, Exhibitions and General Tales of Ordinary Madness.
Of de nederlandse editie Verhalen van allerdaagse waanzin nu het complete boek omvat of alleen Tales of ordinary madness weet ik niet.

Het probleem is bij Bukowski dat binnen één bundeling het niveau van individuele verhalen zeer sterk kan verschillen.
Er zit een partij nonsens tussen, dat moet ik als Bukowski fan helaas gewoon toegeven. Maar daartussen (of daaromheen, of daarachter) zitten enkele meesterstukjes die ongeëvenaard zijn in zeggingskracht.
Verhalen als 'The most beautiful woman in town' (een van de meest gepassioneerde liefdestragedies die ik ooit gelezen heb) het met schitterende zelfspot gevulde 'Kid Stardust on the porterhouse', 'Goodbye Watson' en 'A rain of women' is Bukowski op zijn sterkst.
Krachtige, ruige stijl, meedogenloos en toch intiem in zijn observaties, Bukowski deelt hier enkele venijnige klappen in de onderbuik uit. Precies zoals ik het hebben wil.

Fans van dit soort meuk zouden ook eens achter South of no north aan moeten gaan, volgens mij nooit in Nederland vertaald - Bukowski's eerste verhalenbundel, en één van zijn sterkste.

yorgos.dalman
Langs deze weg zou ik Bukowski-fans toch willen adviseren What we talk about when we talk about love van Raymond Carver eens te proberen. Beide schrijvers zijn van het zgn. dirty realism - het onderbuik-realisme zeg maar - en ook bij Carver wordt er gerookt, gedronken en (verbaal) gevochten in gestrande huwelijken en onstabiele relaties.

Wellicht is Carver iets minder rauw of smerig, en iets beschaafder in taalgebruik - maar zijn verhalen over de tragedie achter de 'facade' zijn niet zelden meesterlijk. Oordeelt u zelf.

avatar van slowgaze
4,5
Carver is ook heel goed, maar ik heb Buck eigenlijk wel een stuk hoger zitten. Diens poëzie is overigens ook een stuk beter dan die van Carver, die ook zeker geen onaardige gedichten schreef.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:13 uur

geplaatst: vandaag om 02:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.