menu

Un Homme Qui Dort - Georges Perec (1967)

Alternatieve titel: Een Man Die Slaapt

mijn stem
3,79 (7)
7 stemmen

Frans
Psychologisch

101 pagina's
Eerste druk: Folio, Parijs (Frankrijk)

De hoofdfiguur in 'Een Man Die Slaapt' beperkt zijn gedachtenleven tot de registratie van zintuiglijke gewaarwordingen. Slapen of liever gezegd inslapen, is één van de bewustzijnstoestanden die zich daar het beste toe lenen.

zoeken in:
ddanuz
Fantastisch boek(je) van Perec. In een heldere, beklemmende schrijfstijl neemt Perec de lezer mee in het hoofd van de protagonist, die doorheen het boek steeds verder vervreemd van de wereld om zich heen. Het boek lijkt zich soms bijna als een spel te ontwikkelen, waarin de hoofdfiguur zichzelf telkens nieuwe restricties aanmeet, om zo minder en minder afhankelijk te worden van De Wereld. Heb dit zonder pauze (zelfs geen plaspauze), in één adem gelezen, wat neerkomt op een vier uur durende hypnose. Aanrader!

avatar van eRCee
3,0
Staat genoteerd.

avatar van eRCee
3,0
Perec hoort bij de literaire stroming van de 'Nouveau roman' (wat weer gelieerd is aan de 'Nouvelle vague'). Plot en personages zijn ondergeschikt in dit experimentele proza. Vanuit een ongewoon perspectief (de tweede persoon enkelvoud) lees je over iemand die probeert volledig onthecht te leven. Dankzij de korte zinsdelen en het voortdurende 'je' werkt het inderdaad enigszins hypnotiserend. Daarbij is de zoektocht van de protagonist tot op zekere hoogte invoelbaar. Ik ben daarom blij dat ik deze cult-klassieker eens gelezen heb (dankzij een Nederlandse heruitgave vorig jaar, wat weer voortkomt uit de theaterbewerking door toneelgroep BOG). Helemaal mijn soort literatuur is het echter niet.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:45 uur

geplaatst: vandaag om 02:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.