menu

Tiffany Dop - Tjibbe Veldkamp (2009)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Jeugdboek
Psychologisch

113 pagina's
Eerste druk: Lemniscaat, Rotterdam (Nederland)

Tiffany Dop - bats veur de kop - is geen lieverdje. Ze is gewend voor zichzelf op te komen en als dat vechten betekent, dan moet dat maar. Op een dag krijgt ze een baby in handen gedrukt. Ze is helemaal van slag. Zo gelukkig heeft ze zich nog nooit gevoeld! De Tiffany die ze met de baby is, bevalt haar wel. Ze neemt een besluit: ze wil een eigen kindje.

zoeken in:
3,5
Lijkt me interessant. En volgens mij is Simone van Dusseldorp bezig met een film naar dit boek...

3,5
Een bijzonder boek, gesitueerd in een bijzondere setting. Eens niet de polo'tjes van oud zuid of de hard werkende vader in een midden klasse gezin.

Nee, dit keer een gezin waar kinderen stelen bij de vleet, moeder haar eigen kind wil prostitueren en haar hierbij het nodige geld afhandig wil maken.

Jammer alleen wel dat het bijzonder kort is en hierdoor sommige ontwikkelen net niet helemaal lekker werken. Maar voor de poging zo'n verhaal te vertellen verdient schrijver Veltkamp al een applaus.

3,5*

Ted Kerkjes
Ik was dertien en wilde een baby.
Bijna zie je Veldkamp zich achter zijn bureau verkneukelen om deze openingszin.
De eerste hoofdstukken leunen best sterk op dit “schokeffect”: een kind met een kinderwens - of beter gezegd: een kinderboek over een kind met een kinderwens zal toch voor veel mensen een soort van shock zijn. En ja, het eerste hoofdstuk lijkt Tjibbe hier nogal op in te spelen, misschien zelfs ietsjes té opzichtig. Het is wel humoristisch, maar het voelt ook ergens een klein beetje geforceerd. Gelukkig maakt het middenstuk, wat dat betreft, een hoop goed, zonder daarbij afbreuk te doen aan het ondeugende karakter van het boek. Ook in het middenstuk is het boek origineel en onorthodox, maar daar komt het oprechter erover en niet enkel als effectbejag. Het milieu waarin het werk zich afspeelt is verrassend: Tiffany groeit op in eigenlijk gewoon een verschrikkelijk nare omgeving. (ZIe ook de omschrijving in gottis bericht.) Op het oog lijkt Tiffany zeer weerbaar binnen haar asociale leefomgeving en dat is ze ook wel, maar tegelijkertijd merk je ook dat verlangt naar wat ze zo mist. Het verhaal maakt naar het einde toe helaas wat sprongen die maar half werken, maar verder is dit zeker wel een geslaagd en bovenal origineel boek.

Overigens deed het onderwerp (een kind met een kinderwens) mij wat denken aan de film ‘Palindromes’ van de Amerikaanse satirische filmregisseur Todd Solondz.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:56 uur

geplaatst: vandaag om 17:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.