menu

Mondschilderingen - Peter Verhelst (2002)

mijn stem
4,17 (3)
3 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Psychologisch

71 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Peter Verhelst schreef het themagedicht voor Brugge 2002, Culturele Hoofdstad van Europa. Dat gedicht bewerkte hij tot een lang verhaal dat op de stoelruggen werd aangebracht van het nieuwe concertgebouw in Brugge. Daarnaast schreef hij enkele teksten voor het (E)migrantenproject van de Werf en enkele verhalen die zo kort zijn dat ze in een mondholte kunnen worden geschilderd.

zoeken in:
4,5
Ook al is dit duidelijk een samenraapsel van verhalen, er is toch een rode draad waar te nemen. Sowieso is de mysterieuze, suggestieve stijl van Verhelst een leidraad maar er wordt ook duidelijk een diepere nuance aan de stad (Brugge) meegegeven.

Ik kan mij zo laven aan de woorden van Verhelst. Het wordt vaak niet precies duidelijk wat er gebeurt; het lijkt zich buiten het rijk van het menselijk bekende te begeven. Dat geeft het een sprookjesachtige sfeer. Tegelijkertijd zijn de poëtische omschrijving en metaforen op de een of andere manier zo vertrouwd dat ze een waarnemen aanboren die als voorheen verloren kan worden gevoeld. Eerst voelt het nog onwennig en ongrijpbaar, maar het verrijkt je waarnemen. Het zal mijn ervaring van Brugge zeker kleuren.

Binnen zijn oeuvre is dit een kleinood, maar geen onbelangrijke: het hele concept van het 'verhalenbordeel' kreeg vorm door het theaterstuk wat naar aanleiding van deze teksten uitgevoerd werd. Maar als boekwerk is het te los samenhangend, niet genoeg een consistent verhaal. En toch raakt die prachtige stijl mij weer kei- en keihard...of nou ja, eigenlijk zacht en romantisch; ik heb regelmatig het boekje even weggelegd om volop te kunnen genieten van overweldigend mooie zinssneden.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:53 uur

geplaatst: vandaag om 10:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.