menu

Berlijn 1989-2009 - Cees Nooteboom (2009)

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Nederlands
Politiek / Waargebeurd

304 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Eind jaren tachtig vestigde Cees Nooteboom zich in Berlijn, aan de vooravond van de historische omwenteling die de hereniging van West- en Oost-Duitsland inluidde. Nooit voor mogelijk gehouden gebeurtenissen kwamen met ongehoorde snelheid tot uitbarsting. Het was een periode waarin iedereen opeens het gevoel kreeg een beetje belangrijker te zijn geworden omdat niemand de gebeurtenissen nog kon bijhouden. Nooteboom schreef tijdens dit verblijf zijn Berlijnse notities. Tien jaar later keerde hij terug en vulde het boek aan met nieuwe beschouwingen. Ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de val van de Muur, tekende hij opnieuw zijn ervaringen op.

zoeken in:
3,5
Mooi boek, zij het dat er een dikke uitgeverswalm omheen hangt. Berlijn 1989 - 2009 bestaat uit drie delen (Berlijnse notities 1, 2 en 3) maar vormt geen coherent geheel. Alleen Berlijnse notities 1 is een samenhangende bundeling, het is het verslag van het Berlijns verblijf van Nooteboom in 1989 en 1990. Berlijnse notities 2 en 3 zijn samenraapsels, waarbij de bijeengebrachte stukjes niet zo gek veel met elkaar te maken hebben, behalve dat ze over Duitsland gaan. En wat al helemaal te denken geeft is dat er eerder verschenen stukken in staan die nu een andere titel krijgen.

Het zal niet verrassen dat Berlijnse notities 1 de meeste indruk maakt. Nooteboom maakt als ooggetuige de val van de muur mee en schrijft daarover. Op zijn eigen manier. Dat wil zeggen dat hij de waan van de dag snel achter zich laat en op zevenmijlslaarzen door tijd en ruimte snelt. We krijgen veel te lezen over de geschiedenis van Duitsland, over Duitse misdaden, Duitse tragedies, Duitse kunstenaars en hun werk, Duitse filosofen etc, etc. Wat Nooteboom vooral fascineert is dat Duitsland nog niet 'af' is (zoals Engeland of Frankrijk) maar zich nog altijd ontwikkelt. Bovendien heeft Nooteboom een complexe persoonlijke verhouding met het land, te danken aan de Tweede Wereldoorlog waarin zijn vader om het leven kwam (maar wel door een Engelse bom).

Nootebooms geweldige stijl en toon maakt het boek (wat mij betreft) pas echt een feest. Soepel proza en een toon vol zelfspot en relativering. Bovendien hebben de stukken de neiging te meanderen, zodat je eigenlijk nooit weet wat je op de volgende pagina aantreft. En dat houdt het spannend.

Tel hierbij Nootebooms eruditie en de sfeervolle foto's van diens vriendin Simone en je begrijpt dat Berlijn 1989 - 2009 het lezen dubbel en dwars waard is. Al blijven die uitgeverstrucjes een beetje storend.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:24 uur

geplaatst: vandaag om 10:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.