menu

A Fine Balance - Rohinton Mistry (1995)

Alternatieve titel: Een Wankel Evenwicht

mijn stem
4,50 (15)
15 stemmen

Engels
Sociaal

614 pagina's
Eerste druk: McClelland and Stewart, Londen (Verenigd Koninkrijk)

India 1975, ten tijde van Indira Gandhi: de noodtoestand wordt afgekondigd, er heerst strijd tussen moslims en hindoes en mensen zijn vaak overgeleverd aan de willekeur van bewindslieden. Vier mensen zien zich door de woningnood genoodzaakt een klein appartement te delen: een student van goede afkomst, een veertigjarige weduwe die een zelfstandig leven heeft opgebouwd als naaister en haar twee kleermakers, dorpsmannen uit de laagste klasse die een beter leven zoeken in de stad. In het begin lijken ze weinig gemeen te hebben, maar gaandeweg raken ze onlosmakelijk verbonden. Hun onderlinge vertrouwen en hun humor beschermt hen ook tegen de dagelijkse tegenslagen en doet hen hopen op betere tijden.

zoeken in:
avatar van eRCee
4,0
Wat een fraaie omslag voor dit hartverscheurende boek. Na Een Wankel Evenwicht wil je alleen nog maar in bed gaan liggen en keihard huilen.
Mistry geeft een confronterende schets van de Indiase samenleving. Het is een uitgebalanceerd boek dat niet alleen maar vol staat van ellende maar waarin ook mooie dingen voorkomen. De negatieve spiraal waarin de hoofdpersonages uiteindelijk terecht komen is echter keihard.
Je moet er wel even voor gaan zitten. Ik heb het boek halverwege weggelegd en pas een tijd daarna uitgelezen maar het is zeer de moeite waard. 4*

avatar van DvonGeem
5,0
fantastisch boek.
ik zou zeggen.
lezen.

avatar van psyche
5,0
psyche (crew)
DvonGeem schreef:
Lees allen Wankel evenwicht van Rohinton Mistry. Prachtig hartverscheurend boek. Ideaal vakantieboek. Ik heb hem zelf althans twee keer tijdens een vakantie gelezen.


Ik heb mijn idee van een vakantieboek bijgesteld deze zomer. Dat was zoiets als fastfood lezen zonder al teveel te hoeven nadenken...
Omdat ik dat niet alleen wil doen had ik ook andere boeken bij me.


Je moet er wel even voor gaan zitten. Ik heb het boek halverwege weggelegd en pas een tijd daarna uitgelezen maar het is zeer de moeite waard.


Soms zijn er boeken die om een andere redenen om tijd vragen, tijd zonder rompslomp aan mijn hoofd. Tijd die nodig ik nodig heb om een poging te wagen toe te laten wat ik gelezen heb en waarvan ik moet bijkomen.
Ik ben het met DvonGeem en eRCee eens dat Een Wankel Evenwicht een hartverscheurend boek is waarom ik niet eens kòn huilen, zo erg vond ik de inhoud en wat ik las over (on)macht en (on)recht. Het was kwaadmakend schokkend.
De noodgedwongen interactie tussen de vier hoofdpersonen was een baken waaraan ik me wilde vasthouden. De ontknoping : Manecks zelfmoord; de gecastreerde Om en de geamputeerde Ishvar als bedelaar gevoed door de naar haar broer teruggekeerde Dina; lieten me achter met een gevoel dat ik niet anders kan beschrijven als 'een steen op mijn hart'.


Een must. 5*

4,5
beste boek wat ik in tijden heb gelezen en dat terwijl ik eigenlijk helemaal niks met India of Azie heb

avatar van Pythia
3,0
De schrijver laat twee maal iemand zeggen dat het een wankel evenwicht is tussen hoop en wanhoop. Ik kon niet veel evenwicht ontdekken in de gebeurtenissen in het verhaal. Eerlijke, aardige, hardwerkende mensen wordt alle denkbare narigheid aangedaan als ze zich niet precies aan alle kaste-regels houden of aan welke geschreven of ongeschreven regel dan ook van iedere willekeurige persoon met meer macht. En anders gebeurt er wel een ongeluk of ziekte.
Door de gedetailleerde beschrijving van hun levens zit je de personages dicht op de huid. Het is moeilijk om afstand te houden. Ik vraag me af of iedereen in India het zo moeilijk heeft of dat het in dit boek allemaal wordt geconcentreerd op de vier hoofdpersonen en hun omgeving.

avatar van Pythia
3,0
Het heeft even geduurd voor ik met voldoende afstand naar de gebeurtenissen in dit boek kan kijken. Ik was aanvankelijk nogal overdonderd door alle misère. Nu heb ik er wel oog voor dat het wankele evenwicht bestaat uit de manier waarop de personages omgaan met de problemen en dat dat het verschil maakt tussen overleven of ten onder gaan. Mooi in beeld gebracht.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:17 uur

geplaatst: vandaag om 02:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.