menu

Le Grand Cahier - Ágota Kristóf (1986)

Alternatieve titels: Het Dikke Schrift | La Trilogie des Jumeaux 1

mijn stem
4,10 (10)
10 stemmen

Frans
Psychologisch / Oorlog

188 pagina's
Eerste druk: Seuil, Parijs (Frankrijk)

In ''Het dikke schrift'', wordt een negenjarige tweeling door hun moeder vanwege de Tweede Wereldoorlog naar de oma op het Hongaarse platteland gebracht. De jongens zijn niet welkom en worden wreed behandeld. Alles wat hen overkomt schrijven ze in korte zinnen op. Door die kinderlijke eenvoud worden de gruwelijke gebeurtenissen nog schokkender. Om zich te handhaven in een verminkte wereld die mensen wreed en egoïstisch heeft gemaakt, smeden de jongens een harnas van gevoelloosheid. Door oefeningen in doofheid, blindheid en wreedheid leren ze op niemand meer te rekenen, mensen te manipuleren en fysieke en emotionele pijn te verdragen.

zoeken in:
5,0
Ik vind dit echt een geweldig boek! Ik heb het moeten lezen voor Frans en ik heb lopen genieten. Door de eenvoud is het zo geniaal.

avatar van Pythia
4,0
De combinatie van een slimme tweeling en kinderen in oorlogstijd laat je niet alleen door de ogen van kinderen naar een oorlog kijken maar vertelt ook, dat als de externe regels veranderen, je je eigen regels ook moet veranderen en dat gaat beter met zijn tweeën. Dit gegeven wordt ver doorgevoerd en dat maakt het boek interessant. Het is eenvoudig geschreven maar zeker niet kinderlijk of kinderachtig, wel makkelijk leesbaar.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:25 uur

geplaatst: vandaag om 09:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.