menu

Kruistocht in Spijkerbroek - Thea Beckman (1973)

Alternatieve titel: Crusade in Jeans

mijn stem
3,97 (400)
400 stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Historisch

307 pagina's
Eerste druk: Lemniscaat, Rotterdam (Nederland)

De vijftienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materie-transmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in Midden-Frankrijk dat hij zo graag wilde bijwonen. Verbijsterd ziet hij duizenden gelovige – en vooral goedgelovige – kinderen, aan wie wonderen zijn beloofd, zingend aan hem voorbijtrekken. Zij zijn van plan met hun blote handen het Heilige Land van de Saracenen te bevrijden. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om teruggeflitst te worden naar de twintigste eeuw – tenminste, als er niets fout gaat…

zoeken in:
avatar van nevyn
1,0
Ik was eerder groot fan van de boeken van Thea Beckman. Ik las ze bijna allemaal, en vooral de romans die zich in het verleden afspeelden, vond ik prachtig. Raar genoeg is dit boek juist mijn enige tegenvaller, terwijl ik toch veel hoorde dat deze de mooiste zou moeten zijn. Ik verwachtte als meisje van 10 jaar heel veel van dit boek. Ik begon te lezen en vond het leuk, maar het de gebeurtenissen lagen allemaal zo voor de hand dat ik aan het eind met een geweldige domper achterbleef...

1,0*

4,0
Ik heb het boek deze zomer nog een keer gelezen..
Een GE-WEL-DIG boek blijft het gewoon. Het verveelt geen moment, en nadat ik het gelezen had heb ik nog vaak de discussies tussen Dolf en Dom Anselmus nagelzen!

Zeker een aanrader!

Louis2703
Heel mooi boek, de film schijnt heel anders te worden...

4,0
Inderdaad een schitterend boek. Een van de beste kinderboeken die Nederland rijk is.

5,0
Één van de beste kinderboeken die ik ken. En Thea Beckman is één van mijn favoriete schrijvers.

*Chrissie*
Dit is het einigste boek ooit wat ik ooit van Thea Beckman heb gezezen. Het is een goed boek maar niet echt mijn smaak. 3*

3,5
Heb hem lang geleden eens gelezen en weet nog dat ik hem prachtig vond en niet verveelde.
Enigste boek dat ik heb gelezen van Thea
*4

avatar van lebowski
4,5
Magische momenten in mijn kinderkamer, lezen lezen lezen en verder alles vergeten. Heb deze denk ik tien keer gelezen! 5*

4,0
lang geleden gelezen en vond het een spannend en goed geschreven boek.

avatar van Lola4
4,0
goed boek, erg origineel en meeslepend

4

avatar van Jester
4,0
Dit is het eerste boek dat ik van Thea Beckman heb gelezen, en ik vind het ook het beste van haar. Heel vaak gelezen.

4,5
Prachtig boek, heb het al een hele tijd gelezen, maar wel een keer of twee, drie. Het maakte de eerste keer zoveel indruk op me dat ik Thea een brief heb geschreven om haar te vertellen hoe geweldig ik het boek vond en zelfs nog met suggesties voor een vervolg. Nu ik de brief teruglees moet ik wel lachen, want ze reageerde heel zakelijk, ze vond het duidelijk wel grappig, maar ik denk dat ze me maar een raar kind vond, ik had zoveel te zeggen!

Ik heb wel begrepen dat er een paar flinke historische fouten inzitten, maar dat wist ik toendertijd niet en het is nog steeds een van mijn favoriete (kinder)boeken.

avatar van Boek Pegasus
5,0
Alhoewel het ook populair is bij volwassenen, is het aangeraden om dit als tiener te lezen. Toen ik op jonge leeftijd het boek las, was dit verhaal enorm facinerend en enorm sterk. Die historische fouten laten je als tiener dan ook onberoerd en je stoort je er echt niet aan. 15 jaar later vind ik het nog steeds één van de beste boeken die er geschreven is in de Lage Landen. Ik ben benieuwd naar de verfilming ervan. Ik vind het op zich al een mooi gebaar als ode aan dit boek om het te verfilmen. En ik heb het boek al gelezen voor de film, dus dat kan hij ook niet verpesten. Dat gevaar is er wel meer met boekverfilmingen.

Dit is wel Beckmans bekendste boek, maar ook andere verhalen van haar zijn enorm sterk. Het is dus niet alleen het verhaal, maar ook de schrijfstijl in dit boek dat een enorme troef is. Aanraders zijn bvb Kinderen van Moeder Aarde en Geef me de ruimte! (beiden het eerste deel van een trilogie)

De film heeft me wel nieuwsgierig gemaakt naar het boek, maar eens lezen binnenkort.

3,5
Ik vind het een heel mooi boek en ik heb hem een paar jaar terug in één ruk uitgelezen.

monkey
Geen groot fan van Beckman maar dit is zeker een erg leuk boek om te lezen.
3,5

miepke
mijn favoriete boek van een aantal jaren geleden, wat had dit boek een ongelooflijke indruk op mij gemaakt!
ik zal het nog eens een keer herlezen, ik weet zeker dat ik het nog steeds leuk vind..

4*

5,0
heb dit boek als verplichte lectuur op school in 1975 gelezen en toen ik een jaartje of twee geleden het weer eens tegen kwam in de bibliotheek heb ik het weer gelezen
medio november komt de film uit ga hem zeker kijken !!
5* (met een griffel)

4,5
Een super boek, heb mijn boekbespreking nog over gedaan. De film is anders dan het boek, boek is beter!
4,5*

5,0
Thea Beckmans eerste boek is voor mij ook het beste boek. Ik kon er toen ik een jaar of tien was maar niet genoeg van krijgen. Soms las ik het twee keer na mekaar uit. Na het boek gelezen te hebben, droomde ik er soms van om naar het verleden te kunnen reizen (nu droom ik er nog altijd van, lijkt me zeer interessant).
wat me nu vooral fascineert is hoe Beckman foctie zo mooi verweeft met non-fictie. Het boek komt als waarheid over, maar er staan natuurlijk grote nonsens in (de mens die door de tijd kan reizen (laten we hopen dat het toch ooit mogelijk is) Het is nog altijd één van de beste boeken die ik gelezen heb. 5*

5,0
Het boek is absoluut mijn lievelings boek, geweldig geschreven. Ik heb het boek wel een stuk of 10 keer gelezen en pas geleden nog gekocht. Ik houd erg veel van avontuur boeken en heb al vele boeken van Thea Beckman gelezen, deze is veruit het beste boek dat ik ooit gelezen heb.

Het boek is echt een aanrader voor iedereen,

Mijn stem: 5 sterren

5,0
Quido schreef:
De film heeft me wel nieuwsgierig gemaakt naar het boek, maar eens lezen binnenkort.


Dan staat je volgens mij een aangename verrassing te wachten.
Het boek is meestal beter dan de film, maar in dit geval zeker 100 x beter!!!! Veel plezier alvast.

5,0
Ook ik heb dit boek al meerder malen gelezen en laten voorlezen (tijdens mijn reizen in de auto via een cd) Ik vond het een spannend boek . In mijn kindertijd was het nog niet geschreven maar dat heeft er niet voor gezorgd dat ik het niet leuk vond.
De film vond ik na eerst het boek te hebben gelezen tegen vallen. Maar dat is eigenlijk wel vaker als boeken worden verfilmd.

avatar van Serpico
4,5
Heerlijk Nederlands boek dat nog altijd leest als een trein.

Zo avontuurlijk en tegelijkertijd fantasievol en realistisch als deze zie je ze zelden. Waanzinnig mooi beschreven en ontdaan van op de loer liggende vervelendheden is het één grote wervelwind van spanning en ontroering. Fijne pageturner met ook nog mooie thematiek én een prachtig kijkje in het leven in een kinderkruistocht. Het stuk dat ze dat kasteel gaan overvallen met 7 man is het sterkste van het hele verhaal, mede omdat je dat sowieso in één keer leest omdat het je onmogelijk is om het boek dan weg te leggen. Nergens te lang of te kort ook. Vrijwel perfect boek.

4,5*

avatar van Thomas83
4,5
Ik was in groep 7/8 echt gek op die boeken van Thea Beckman (in een historische setting). De riddertijd boeide me sowieso al, en dit boek was zo spannend en meeslepend. Je leefde echt enorm mee met die kinderen.
Het plot is ook erg interessant en heel spannend. Dit boek maakt nog altijd een enorme indruk op me en doet me met nostalgie terugdenken aan hoe ik gewoon niet kon ophouden met lezer vroeger. Als ik het nu zou lezen dan zou ik er denk ik amper minder plezier aan beleven. Een absolute topper en een van mijn favoriete boeken.

Dit was het eerste boek van thea Beckman die ik had gelezen. IK vind het boek echt geweldig. Mooi beschreven. Heel avontuurlijk. IK vind de film wel slecht. Hedl lijkt niet meer op het verhaal. Want hij red in het begin geen student maar hij wordt gered door een meisje. En hoe hij in de tijdmachine komt vind ik de film ook niet zo geod gedaan. Het boek is tienduizendkeer leuker.

avatar van Gregorian
3,5
Een tijdje voordat de verfilming uitkwam heb ik dit boek gelezen. Persoonlijk vond ik het boek mooier dan de verfilming, omdat heel veel dingen veranderd waren of weggelaten. Hoewel dit niet het mooiste boek is dat ik gelezen heb, staat hij wel in mijn top 10, gezien het wel een interessant boek is.

3.5

avatar van Mai-K
5,0
een heel goed boek,
zit geweldig in elkaar en is niet weg te leggen.
Met hele goede personages zoals Dolf, Leonardo, Dom Thadeus en kleine Thiess

5.0

avatar van GVR
5,0
GVR
Pas laat ontdekt dit boek. In mijn jeugdjaren nooit gelezen en recent pas door de film de aandacht getrokken. Gelukkig heb ik eerst het verhaal gelezen en daarna de film gezien. Sterk verhaal en prima uitgewerkt. Dit verhaal kent een aantal sterke karakters, die ook goed aan bod komen. Het plot is verrassend. De combinatie geschiedenis en fictie zijn hier geheel in balans. Een aspect dat Thea blijkbaar goed onder de knie had geloof ik.
Een van mijn favoriete jeugdboeken. Pageturner van de bovenste klasse.

avatar van ArtemisFowl
3,0
Op zich is het wel een goed boek.
Alleen is het zo'n langdradig verhaal dat het op een gegeven moment niet meer zo leuk was om door te lezen.
Omdat het toch ook wel een mooi verhaal was: 3 sterren

Gast
geplaatst: vandaag om 22:20 uur

geplaatst: vandaag om 22:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.