
Il nome della rosa (e-book) (€ 9,99)
Il Nome della Rosa - Umberto Eco (1980)
Alternatieve titel: De Naam van de Roos
Italiaans
Historisch / Detective
442 pagina's
Eerste druk: Fabbri-Bompiani,
Milaan (Italië)
Het is de laatste week van november 1327 in een welvarende abdij in het noorden van Italië. Broeder William van Baskerville, een geleerde franciscaner monnik uit Engeland, komt als speciaal gezant van de keizer met een delicate diplomatieke opdracht naar Italië. Hij moet een ontmoeting organiseren tussen de van ketterij verdachte franciscanen en afgevaardigden van de paus. Al spoedig ontwikkelt zijn verblijf in de abdij zich echter tot een tijd vol apocalyptische verschrikkingen: Zeven dagen en nachten zijn William en zijn metgezel Adson getuige van de wonderbaarlijkste en voor de abdij hoogst zonderlinge gebeurtenissen. Er worden zeven geheimzinnige misdaden gepleegd, die de muren van de ontoegankelijke, labyrintvormige bibliotheek besmeuren met bloed. Angstige geruchten gaan door de abdij: niet allen heeft de abt iets te verbergen, overal worden sporen uitgewist. William, een voormalig inquisiteur, wordt door de onderzoekskoorts bevangen. De ontmaskering van de moordenaar gaat hem veel meer in beslag nemen dan de strijd tussen de keizer en de paus. Hij verzamelt aanwijzingen en ontcijfert manuscripten in geheimtaal. Steeds dieper dringt hij door tot de geheimen van de abdij...
- nummer 97 in de top 250
Nog nooit zo'n boek gelezen waarin literatuur, geschiedenis, cultuur, religie en spanning met elkaar zo’n ongelooflijk mooi, intelligent en spannend boek vormen.
Probeer Melodieeen van Helmut Krauser eens. Er komt zelfs ene Umberto uit Bologna in voor.


Heb het net uitgelezen en vond het werkelijk overweldigend! Hij weet de gewone verhaallijn zo geweldig te combineren met geschiedenis, dat je echt constant midden in het boek zit. Een van de beste, mooiste en meest geperfectioneerde boeken wat ik heb gelezen! 5*

4,5 *
Ik heb het boek net uit, ik moet eerlijk zeggen dat ik behoorlijk snel door de eerste 100 bladzijden vloog, maar dat het juist daarna zo nu en dan wat trager ging.
Wat niet wegneemt dat ik dit zeker een sterk boek vind. Het is mooi dat, om Scorpia te quoten, literatuur, geschiedenis, cultuur, religie en spanning met elkaar zo’n ongelooflijk mooi, intelligent en spannend boek vormen.
Welke makementen vallen dan erg op bij de tweede keer lezen, PeterW?
Er wordt bijvoorbeeld enorm in opgesomd bij diverse beschrijvingen, en dat stoort, mij althans, enorm. Daarnaast spreekt ie over zaken die destijds helemaal niet bestonden of niet bekend waren, en dat vind ik nogal slordig. Zo heeft hij het b.v. over dinosauriërs en meer van dat soort gein.
Misschien bij de tweede keer wel, maar die zal niet komen, aangezien ik maar heeel zelden een boek twee keer lees.
Dat is het probleem. De eerste keer had ik er ook niet zoveel moeite mee, maar de tweede keer stoorde het me wel. Er zijn veel boeken die ik vaker lees, maar ik denk dat dit wel de laatste keer was voor Eco.
Nog nooit zo'n boek gelezen waarin literatuur, geschiedenis, cultuur, religie en spanning met elkaar zo’n ongelooflijk mooi, intelligent en spannend boek vormen.
Probeer anders 'Een Gezelschap van Leugenaars' van Karen Maitland eens. Ook een geweldige mix van spanning, geloof, bijgeloof, mythen en legenden.
Enorm goed boek dus. Zoals eerder gezegd een intelligente en spannende mix van literatuur, geschiedenis, cultuur, religie en spanning.


Ook heel leuk is de titel. Ik vind het altijd fijn als je kunt discussiëren over de betekenis van de titel. 'De naam van de roos' kan naar ontelbare zaken verwijzen! vb. Verwijst het naar de rozenoorlog? Of verwijst het naar het meisje waar Adson verliefd op werd en waarvan hij 'niets, zelfs de naam niet wist'? Ook bestaat er een citaat van Shakespeare: 'Een roos. Een naam is het, meer niet. Geef haar een andere naam en het blijft een roos, die even zoet geurt'. Of verwijst het naar 'Le roman de la rose' en de eeuwige discussie in de middeleeuwen omtrent de vergelijking die men maakte tussen de roos en het vrouwelijk geslachtsdeel? Of zit er helemaal geen betekenis in de titel, net zoals een roos tijdens de middeleeuwen zovele ideeën weerspiegelde, maar heden ten dage al zijn 'namen is verloren' ? Haha: what's in a name?

Om op te wegen tegen al dit gewauwel, zijn er echter wel wat minpuntjes. Zo vond ik het einde tamelijk teleurstellend in die zin dat ik de reden die werd aangehaald voor de moorden, nogal flauw vond. (maar misschien is het omdat ik me op dat vlak wat minder kan inleven in de ideeënwereld van die tijd, ik weet het niet...) Ik vond dat een goed boek als dit toch een ingenieuzer einde had verdiend.
Daarnaast vond ik het jammer dat sommige passages uit het boek letterlijk kwamen uit middeleeuwse bronnen uit die tijd. De beschrijving van het timpaan van de kerk, in het begin van het boek, is bijvoorbeeld een letterlijk kopieersel uit een middeleeuwse bron. En dit kopiëren (of moet ik zeggen plagiëren?) doet hij toch vaak. Ik zou dit nog kunnen verdragen indien dit enkel zou gelden voor enkele zinnen (zoals een citaat), maar Eco doet het bladzijden-lang en hij neemt het over tot op de letter, zonder 'er zelf een draai aan te geven'.
Ondanks deze kleine minpuntjes, verdient Eco toch wel een pluim! Hij maakt geschiedenis toegankelijk door het te gieten in de aantrekkelijke vorm van spannend detectiveverhaal.
3,5*


Hij leek me eerder een papegaai...

Helaas vond ik dit, blijkbaar in tegenstelling tot vele anderen, juist niet zo'n goed boek. Na een worsteling met de eerste 100 pagina's viel me niet echt een verbetering op. Door de massa aan beschrijving en dialoog gaat naar mijn gevoel een hele hoop sfeer verloren. Misschien ben ik hiervoor ook niet voldoende onderlegd, maar de brokken geschiedenis waren me te uitgebreid, waardoor ik al snel de draad kwijtraakte. Voor mij is een goed boek een vlot geschreven boek (en dan hoeft het niet om stationsromannetjes te gaan) en dat miste ik hier.
Ik sluit mij hier bij aan. Wat een kwelling was dit. Opsommingen die veel te lang doorgingen, te veel (onnodige) en lange beschrijvingen, dialogen en andere (geschiedenis)uiteenzettingen die weinig ter zake deden, enzovoorts. Ook voor mij ging door dit soort zaken de sfeer verloren. En het haalde de vaart eruit. Dat past wellicht bij dit soort roman, maar op mij kwam het over als pretentieus geneuzel. Er is aangegeven dat Eco de eerste honderd pagina's met opzet saai heeft gemaakt. Of dat daadwerkelijk zo is weet ik niet, maar als dat zijn bedoeling was, dan is hij daar glansrijk in geslaagd. Ik zou het overigens een arrogante daad vinden, maar dat terzijde. Helaas merkte ik weinig verschil op toen die eerste honderd pagina's waren omgeslagen. En dus kan ik concluderen dat De naam van de roos niet voor mij is weggelegd. Over de kwaliteit van dit boek heb ik niets dan lof, maar ik heb he-le-maal geen plezier beleefd aan deze leeservaring. Als ik ruimschoots over de helft van het boek nog steeds níet in het verhaal zit, dan gaat het boek weer de kast in. En dan beroep ik mij op smaak, dat blijft een subjectief gegeven. De toebedeelde score is voor het ongelezen gedeelte. Misschien heb ik nog veel moois gemist, maar dat waag ik te betwijfelen.
Na een worsteling met de eerste 100 pagina's viel me niet echt een verbetering op. Door de massa aan beschrijving en dialoog gaat naar mijn gevoel een hele hoop sfeer verloren.
Precies dit dus. Ook voor mij was het een weinig plezierige leeservaring. Het is een knap werk, een knap verhaal, maar geen doorkomen aan. Ben ik in dit geval maar de simpele ziel die liever naar de film grijpt

De grote spanningsboog is natuurlijk het aloude whodidit? Daar ben ik geen fan van, maar zolang dat slechts als kader dient om het vervolgens met andere thema's in te kleuren (zoals bij een Karamazow) ben ik meer dan tevreden. Eco doet dit natuurlijk ook met de armoedediscussie en ketterij. Toch had ik het idee dat hierbij niet echt een onderwerp uiteengezet werd, maar het eerder diende om de tijdsgeest neer te zetten. Andersom had ik het beter gevonden: als hij die tijdsgeest neer zou zetten om juist dat soort onderwerpen écht aan bod te laten komen (immers, voor slechts een goede detective heb je zo'n hele abdij- en middeleeuwencontext toch niet nodig?). Nu bleef het mijns inziens wat aan het oppervlak met slechts ruimte voor het standpunt van beide kanten en wat relativerend werk van William.
De detectivedraad zelf vind ik uiteindelijk ook tegenvallend: je kon van meet af aan aanvoelen dat het wel om een of andere doorgeslagen ideologische monnik zou gaan met psychotische grootheidswaanzin, en tsja, welk naampje dat uiteindelijk zou krijgen maakte me weinig uit. Zo rest er uiteindelijk niet veel meer dan een prachtig schrijven, een handjevol mooie inzichten en een weliswaar spectaculair maar toch niet bijzonder plot. Het naschrift maakt het er niet beter op trouwens: Eco wekt de indruk dat een waar levenswerk af te leveren en stelt zich daarbij weinig bescheiden op. Nee, De Naam van de Roos is een aardig boek, maar haar reputatie wat mij betreft niet waard.
(gelezen in 2019)

Dit is ook echt een mannenboek: het draait om feiten en gebeurtenissen, maar er zit vrijwel geen emotie in.


Daar heb je wel een punt, zal ik dit voortaan alleen denken en niet meer zeggen
