menu

Hotel du Lac - Anita Brookner (1984)

mijn stem
3,50 (3)
3 stemmen

Engels
Psychologisch / Romantiek

184 pagina's
Eerste druk: Jonathan Cape, Londen (Verenigd Koninkrijk)

De 40-jarige schrijfster van romantische lectuur Edith Hope heeft een misstap begaan en is in ongenade gevallen bij haar omgeving. Wanneer de herfst invalt trekt ze zich terug in een familiehotel aan het Meer van Genève om zich te bezinnen op het leven, en om haar damesroman te voltooien. De mensen in het hotel en de gebeurtenissen in het verleden belemmeren haar echter om een happy end te schrijven. Edith weet van zichzelf dat ze wel ''figuren kan verzinnen, maar ze in het werkelijke leven niet kan doorgronden''. Dat blijkt dan ook wanneer ze in het hotel schuchter toenadering zoekt tot de andere gasten, en één van hen werk van haar begint te maken.

zoeken in:
avatar van thomzi50
3,5
Wonderlijk boek, dit. Brookner ontving hier - tot veler verbazing - in 1984 de Man Booker Prize voor, en ik stoor me altijd een beetje aan mensen die zeggen dat een prijs 'terecht' of 'onterecht' is (alsof ze alle andere genomineerden of gegadigden gelezen hebben), maakte dit boek op mij in elk geval niet de indruk van een geheide prijswinnaar, of een groot literair meesterstuk. 'Hotel du Lac' is een compact, vrij helder geschreven verhaal, waarin hoofdpersone Edith Hope vooral om zich heen kijkt. Naar de andere hotelgasten, naar het personeel, naar de omgeving van het hotel, naar het werk dat ze moeilijk gedaan krijgt, naar het papier waarop ze brieven aan haar ex schrijft. Het is interessant, zeker omdat Brookner op een fijne, terloopse manier grote thema's behandelt (de moeilijkheid om fictie te schrijven die voldoet aan de werkelijkheid; allerlei scenario's van de liefde die voorbij komen, niemand lijkt daarin echt gelukkig). Maar ik vind het soms allemaal wat voortkabbelen, helaas. De hoofdstukken missen een centrale spanningsboog, zijn nogal 'dicht' geschreven (weinig afgebakende scènes of wit) en ik merkte op den duur dat ik de bladzijdes aftelde, en niet dat ik echt meer met Hope ging meeleven. Al met al een keurige, maar weinig sprankelende 3,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:26 uur

geplaatst: vandaag om 22:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.